Відкладати створення платформи з деокупації Криму далі вже неможливо – Кулеба

Новини
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Facebook MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що відкладати надалі створення платформи з деокупації Криму неможливо. Потрібен формат для консолідації міжнародних зусиль з деокупації українського півострова.

Про це очільник МЗС заявив в інтерв’ю виданню gazeta.ua.

«Для Донбасу є «нормандський формат» переговорів і Мінський процес. А для Криму жодної такої платформи не створили. Але відкладати надалі це неможливо. Припускаю, через те, що 2014 року всі зусилля й увага були зосереджені на Донбасі. Зробити це зараз надзвичайно складно. Але й відкладати надалі неможливо. Маємо створити «Кримський формат», – сказав Кулеба.

«Розуміємо, що Росія до його складу не увійде. Вони ж постійно повторюють, що для них питання Криму закрите. Гадаю, якби вони самі вірили в це, то так часто не повторювали б. Але нам потрібен формат для консолідації міжнародного інструментарію з деокупації Криму. Головне – забезпечити, щоб політика невизнання й тиску була непорушна», – додав він.

Нагадаємо:

  • Міністерство закордонних справ України працює над створенням міжнародного переговорного майданчика з питання деокупації Криму. Росія, яка незаконно окупувала український півострів, в цей формат не увійде.
  • 24 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в МЗС України фіналізували концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму – Міжнародної платформи «Крим – це Україна».
  • 27 серпня 2020 року Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Держсекретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.