Переселенцям нагадали, як проголосувати на місцевих виборах

Новини

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. 5 вересня офіційно стартував виборчий процес з проведення місцевих виборів. Трудові мігранти і ВПО зможуть проголосувати на дільниці, яка прив’язана до фактичного місця проживання, а не місця реєстрації.

Куди звертатися?

Щоб залишити свій голос, необхідно звернутися до Відділу ведення Держреєстру виборців в своєму населеному пункті або подати заяву через електронний Кабінет виборця на сайті drv.gov.ua.

Важливо встигнути це зробити до 10 вересня.

Згідно із законом, тепер не потрібно надавати документи, які підтверджують адресу житла – ні довідки внутрішньо переміщеного особи (ВПЛ), ні договору оренди.

Змінити виборчу адресу можна трьома способами:

онлайн на сайті drv.gov.ua, якщо у вас є електронний підпис (його теж можна зробити безкоштовно і онлайн, наприклад, якщо у вас є карта ПриватБанку);
оффлайн – прийти до Держреєстру особисто або через уповноважену особу та подати документи в паперовій формі. Список адрес відділень можна знайти за посиланням.

Знадобляться тільки два документи: паспорт, заява про зміну виборчої адреси.

Важливо!

Двічі за рік міняти виборчу адресу забороняється.

Експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА, підготували рекомендації про те, як проголосувати на місцевих виборах людям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації.

  • 11 червня Центральна виборча комісія затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці. Відповідна постанова ЦВК набрала чинності з 1 липня 2020 року.
  • З 1 липня переселенці з Донбасу і Криму вже можуть подавати заявку на зміну місця голосування на місцевих виборах. Правозахисники підготували покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким чином це можна зробити.
  • До 9 вересня громадяни України можуть змінити виборчу адресу онлайн для участі у голосуванні на місцевих виборах.
  • Верховна Рада призначила вибори до місцевих органів влади в Україні на 25 жовтня 2020 року. На окупованих територіях Криму і Донбасу місцеві вибори проводитись не будуть до припинення військової агресії Росії, виведення незаконних збройних формувань, відновлення контролю над державним кордоном України та відновлення конституційного ладу та правопорядку на цих територіях.
  • У 2020 році Верховна Рада прийняла зміни до виборчого кодексу. Голосування на місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, проходитиме за відкритими списками. І вперше в них зможуть взяти участь переселенці з окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також з Криму.  Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Місцеві вибори і переселенці: вперше у новій громаді.