Правозахисники нагадали про нові правила перетину КПВВ на Донбасі, які діють до 28 вересня

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

Правозахисники нагадали про нові правила перетину лінії розмежування на Донбасі, які відповідно до постанови Кабміну України, діють на українських КПВВ з 28 серпня до 28 вересня. Зокрема, для громадян передбачена самоізоляція з встановленням додатку «Дій вдома» або обсервація, крім того, іноземці повинні мати поліс страхування.

Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

Нові правила встановлені постановою Кабінету міністрів України №757 від 27 серпня 2020 року.

Відповідно з документом, особи, що перетинають КПВВ на лінії розмежування, зобов’язані виконувати наступні вимоги:

  • проходити самоізоляцію із мобільним додатком «Дій вдома», який необхідно встановити та активувати. У разі неможливості встановлення «Дій вдома» особа має пройти обсервацію;
  • встановлювати додаток «Дій вдома» має кожна особа ВІД 12 РОКІВ, яка прямує в бік підконтрольної уряду України території, у тому числі – вступники освітніх центрів «Донбас-Україна» та особи, що їх супроводжують. Винятки стосується лише працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні.
  • іноземці та особи без громадянства при перетині лінії розмежування (в будь-якому напрямку) зобов’язані мати поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування, що покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, та діє на строк перебування в Україні. Поліс (свідоцтво, сертифікат) має бути виданий страховою компанією, зареєстрованою в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини зі страховою компанією – партнером на території України (асистанс).

Умови проходження обсервації:

  • перебування осіб в обсерваторах, крім харчування, є безкоштовним.
  • особи, які перебувають в обсерваторах, можуть отримувати особисті речі, продукти харчування (крім алкогольних напоїв та речей, заборонених до зберігання) та зобов’язані дотримуватися правил, установлених адміністрацією місця обсервації.
  • транспортування від місця обсервації до місць проживання здійснюється за власні кошти осіб.
  • перебування в обсерваторах іноземців та осіб без громадянства (крім іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту) оплачується страховиком відповідно до поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування витрат, пов’язаних з обсервацією, або такими особами самостійно.

Як наголошують правозахисники, самоізоляція, обсервація особи у зв’язку з перетином лінії розмежування припиняється в разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, проведеного після перетину КПВВ.

Нагадаємо:

  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисники розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».