«Влада» Криму попереджає, що графіки подачі води в Сімферополі збережуться до весни

Новини
Мешканці села Богданівка під Сімферополем набирають воду з водовозки Фото: RFE/RL

«Влада» окупованого Криму попереджає, що графіки подачі води для жителів Сімферополя, Сімферопольського і Бахчисарайського районів у зв’язку введенням жорстких обмежень водопостачання збережуться до березня наступного року.

Про це повідомив так званий «прем’єр-міністр Криму» Юрій Гоцанюк на своїй сторінці в Facebook.

«Прошу жителів Сімферополя, Бахчисараю, Сімферопольського і Бахчисарайського районів з розумінням поставитися до ситуації, що склалася і бути готовими до того, що графіки подачі води можуть діяти до березня наступного року», – написав Гоцанюк.

Він зазначив, що головним фактором, який негативно вплинув на ситуацію з водопостачанням, стала посуха і як наслідок недостатня наповнюваність водосховищ, які живлять Сімферополь і прилеглі райони.

Гоцанюк також назвав графіки щодо обмеження подачі води «вимушеним заходом», оскільки спроби вирішити проблему водозабезпечення за рахунок буріння додаткових свердловин і перерозподілу водних ресурсів з інших регіонів півострова не змогли виправити ситуацію.

За його словами, триває пошук інших підземних джерел. «Нам необхідно збільшити підйом артезіанської води до 70 тисяч кубічних метрів щодоби», – додав «прем’єр-міністр Криму».

Як повідомлялось, у серпні в окупованому Криму пересохли кілька основних річок, що живлять деякі водосховища півострова.

З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.

3 вересня гендиректор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов заявив, що через тривалу посуху і малу кількості опадів, які повинні наповнювати водосховища, в окупованому Сімферополі навіть з урахуванням переходу на графік подачі води її запасів залишилося на два місяці. Тому було прийнято рішення відключити і подачу гарячої води.

В Білогірському районі Криму російські військові перекрили річку Біюк-Карасу земляною греблею нижче Білогірського водосховища і з ставка, що утворився, почали качати воду на потреби Сімферополя. Нижче за течією річка, яка забезпечувала водопостачання населених пунктів на сході півострова, залишилася без води.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».