У Сімферополі подача води за графіком збережеться до березня – «глава уряду Криму»

Новини
Ємність з водою в центрі Сімферополя на вулиці Жуковського Фото: RFE/RL

У Сімферополі, Сімферопольському та Бахчисарайському районах режим подачі води за графіком збережеться до березня наступного року. Ситуацію можуть змінити опади, але не треба «будувати ілюзій».

Про це заявив так званий «глава уряду Криму» Юрій Гоцанюк в ефірі телеканалу «Крим 24», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«До березня дійсно нам доведеться жити в такому режимі. Ситуація може змінитися раніше. За багаторічними даними, паводкові періоди припадають на грудень-лютий і травень-червень. Якщо в грудні-лютому випадуть опади, ми зможемо відійти від режимів може бути вже в грудні або січні. Але не будемо тішити себе ілюзіями, враховуючи прогнози нашого Гідрометеоцентру, найближчим часом опадів очікувати не доводиться», – сказав Гоцанюк.

За його словами, зараз Сімферопольське, Аянське, Партизанський водосховища, які живлять водою Сімферополь, наповнені лише на 12% від проектної потужності. Це на 60% менше, ніж в минулому році.

Як повідомлялось, у серпні в окупованому Криму пересохли кілька основних річок, що живлять деякі водосховища півострова.

З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.

3 вересня гендиректор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов заявив, що через тривалу посуху і малу кількості опадів, які повинні наповнювати водосховища, в окупованому Сімферополі навіть з урахуванням переходу на графік подачі води її запасів залишилося на два місяці. Тому було прийнято рішення відключити і подачу гарячої води.

В Білогірському районі Криму російські військові перекрили річку Біюк-Карасу земляною греблею нижче Білогірського водосховища і з ставка, що утворився, почали качати воду на потреби Сімферополя. Нижче за течією річка, яка забезпечувала водопостачання населених пунктів на сході півострова, залишилася без води.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».