Мінсоцполітики не може забезпечити виплату пенсій на окупованому Донбасі

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

Мінсоцполітики України не може забезпечити виплату пенсій на непідконтрольних українському уряду територіях Донецької та Луганської областей, оскільки не має там інститутів, які працюють. Завдання міністерства – забезпечити можливість жителям окупованого Донбасу отримувати їх на підконтрольній території.

Про це заявив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко під час панельної дискусії «Донбас медіа форуму», повідомляє видання «Новости Донбасса».

«Наше завдання – створити умови, щоб громадяни України мали можливість реалізувати ці права на підконтрольній території. Для цього є певний алгоритм дій. Він комусь подобається, комусь ні. Але він працює сьогодні, і значній частині громадян України він дозволяє реалізувати свої права. Можливо, не в повній мірі, можливо, це створює для них певний дискомфорт», – сказав Музиченко.

Він також зазначив, що була можливість «на окремих територіях до липня, а на деяких ще до жовтня 2014 року» проводити виплати. Однак зараз такої можливості немає.

Нагадаємо:

  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • В уряді на рівні профільних міністерств опрацьовується питання використання мобільного додатка «Дій вдома», яке зараз встановлюється для контролю самоізоляції, для проходження ідентифікації одержувачів соціальний допомог і пенсій. Це стосується переселенців і жителів непідконтрольних Україні територій Донбасу. У такому випадку їм не доведеться кожні 60 днів приїжджати на підконтрольну територію для ідентифікації в Ощадбанку.