«Дій вдома» пропонують застосовувати для ідентифікації пенсіонерів з окупованого Донбасу – правозахисниця

Новини
Фото: thedigital.gov.ua

В уряді на рівні профільних міністерств опрацьовується питання використання мобільного додатка «Дій вдома», яке зараз встановлюється для контролю самоізоляції, для проходження ідентифікації одержувачів соціальний допомог і пенсій. Це стосується переселенців і жителів непідконтрольних Україні територій Донбасу. У такому випадку їм не доведеться кожні 60 днів приїжджати на підконтрольну територію для ідентифікації в Ощадбанку.

Про це повідомила менеджер з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова в ході організованого правозахисниками та активістами «Фестивалю думок», інтелектуального фестивалю Донбасу, передає портал «Донецкие новости».

«Ще півроку тому я не уявляла, що це можливо. Але зараз йдуть обговорення, як за допомогою додатку «Дій вдома» можна проводити ідентифікацію пенсіонерів на окупованих територіях. Для того, щоб вони не виїжджали кожні 60 днів на підконтрольну територію для проходження ідентифікації (в Ощадбанку – ред.). Сподіваємося, що всі ці позитивні починання Мінцифри і Мінреінтеграції дадуть хороші плоди», – сказала Луньова.

Вона зазначила, що ця ідея – одне з позитивних починань, які стали можливими завдяки карантину.

Як повідомлялось, за даними Мінреінтеграції, третина з півтора мільйонів зареєстрованих в Україні внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до сих пір живуть на непідконтрольній українському уряду території Донбасу і їх цікавить лише питання отримання українських пенсій. Планові виплати жителям окупованих територій зі статусом ВПЛ складають 3-3,5 млрд грн в місяць.

Нагадаємо:

  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • В Мінсоцполітики заявляють, що ситуація з виплатою пенсій жителям окупованого Донбасу залишається на тому ж рівні – влада України не маює доступу і, відповідно, ніякої можливості здійснювати виплати на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей. Для отримання пенсії житель непідконтрольної території має зареєструватися на підконтрольній території як внутрішньо переміщена особа (ВПО) і встати на облік у Пенсійному фонді.