ЄС не визнав «місцеві вибори» в окупованому Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Європейський Союз заявив про невизнання результатів «місцевих та регіональних виборів», які були проведені Російською Федерацією 13 вересня в на території окупованого Криму та у місті Севастополі.

Текст оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз не визнає незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією та не визнає, таким чином, проведення виборів на Кримському півострові. Будь-хто обраний на організованому Росією голосуванні на Кримському півострові і претендує представляти Крим і Севастополь, не буде визнаватися Євросоюзом як представник цих територій, які є частиною України. Європейський Союз залишається непохитним у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України», – йдеться у заяві.

МЗС України висловила рішучий протест та засудив протиправну організацію і проведення Росією 13 вересня так званих «виборів» до незаконних органів, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополь. Україна також закликала міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, у тому числі шляхом розширення санкцій.

13 вересня Росія незаконно організувала «місцеві вибори» на території окупованих Криму і Севастополя. Зокрема, в Севастополі проходять «вибори губернатора» міста, депутата «Законодавчих зборів Севастополя» і депутатів Ленінської та Гагарінського «муніципальних рад», а також «довибори» двох депутатів «Нахімовської ради». Крім того, в Криму проходять додаткові вибори депутата «Государствєнного Совєта Рєспубліки Крим», депутата «Сімферопольської міської ради» та депутата «Роздольненського сільської ради».

Нагадаємо:

  • 8 вересня 2019 року в окупованих Криму і Севастополі пройшли «вибори» депутатів кримського «парламенту» і місцевих рад.
  • Верховна Рада України визнала нелегітимними так звані «місцеві вибори», проведені Росією на території окупованого Криму та Севастополя, і закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ, зокрема і санкційний, для відновлення територіальної цілісності України.
  • 28 січня 2020 року Євросоюз додав до списку санкцій ЄС сім осіб, які у вересні 2019 року організовували незаконні «місцеві вибори» в окупованих Криму і Севастополі.
  • 29 січня 2020 року США додали в свій санкційний список організаторів «місцевих виборів» в окупованих Криму і Севастополі 8 вересня 2019 року, а також залізничну компанію та її керівника, які забезпечують пасажирські перевезення з Росії на півострів Керченським мостом.