Ракетний есмінець ВМС США «Рузвельт» зайшов у Чорне море

Новини

Американський ракетний есмінець USS Roosevelt (DDG-80) у вівторок увечері увійшов до акваторії Чорного моря.

Як передає Інтерфакс-Україна, про це повідомили стамбульські інформаційні портали, що публікують фотографії його проходження через протоку Босфор.

Раніше 6-й оперативний флот повідомив, що есмінець прямує в Чорне море «для проведення регулярних морських операцій».

При цьому наголошувалося, що «6-й флот регулярно діє в Чорному морі для підтримки своїх союзників і партнерів в регіоні».

Наразі в Балтійському морі також перебуває американський ракетний есмінець ВМС США USS Ross (DDG-71). Після короткострокового заходу на базу ВМС Німеччини в Кілі він знову вийшов у море. І зараз знаходиться в південно-західній Балтиці на південь від датських берегів.

У Національному центрі управління обороною РФ повідомили про те, що російські військові стежать за його діями.

«Сили і засоби Балтійського флоту здійснюють безперервне спостереження за діями есмінця ОРО (ПРО) «Росс» ВМС США, який зайшов в акваторію Балтійського моря 13 вересня 2020 року», – йшлося в повідомленні, яке надійшло в «Інтерфакс».

USS Roosevelt, оснащений крилатими ракетами Tomahawk і системою протиракетної оборони Aegis («Іджіс»), поряд з есмінцями ВМС США USS Porter, USS Donald Cook і USS Ross розміщений на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі в Роті. Разом із наземними базами ПРО Aegis в Польщі і Румунії вони є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.

Після початку кризи на сході України в Чорне море регулярно заходять кораблі ВМС США і інших країн НАТО.

Згідно з конвенцією Монтре, час перебування кораблів нечорноморських країн в акваторії Чорного моря обмежено 21 добою.

5 вересня 2020 року стратегічні бомбардувальники Військово-повітряних сил США B-52 вперше увійшли в повітряний простір України і разом з українськими винищувачами пролетіли від кордону з Польщею до узбережжя Азовського моря і назад.

Нагадаємо:

  • 20-26 липня у Чорному морі пройшли міжнародні навчання «Сі Бриз-2020». Згідно узгодженим в травні цього року планом проведення навчань їх учасники в зв’язку з пандемією коронавірусу відпрацьовували завдання виключно в морській фазі із залученням авіації.
  • Участь в «Сі Бриз-2020» взяли вісім країн, а однією з особливостей було залучення до навчання кораблів постійної групи НАТО.