Кримськотатарський ресурсний центр роз’яснив ООН вплив політики РФ на водний баланс Криму

Новини
Фото: КРЦ

Кримськотатарський Ресурсний Центр направив Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини звіт про вплив нераціональної політики окупаційної влади Росії на водний баланс Криму.

У документі, крім опису численних фактів порушення окупантами водного балансу півострова, відзначається, що відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року забезпечення водою населення півострова повністю відноситься до зобов’язань держави-окупанта – Російської Федерації.

У звіті КРЦ поінформував Верховного комісара ООН з прав людини про стан і особливості водного балансу Криму до окупації і після, про кількість водних ресурсів і потреби населення півострова.

У документі говориться, що з 2014 року господарська політика РФ в Криму будувалася ні на наявних водних ресурсах півострова, а на очікуванні подачі води Північно-Кримським каналом.

«Для цього влада РФ планувала укласти угоду з Україною, яка контролює Північно-Кримський канал. Намагаючись досягти угоди, влада РФ використовували такі методи: шантаж, тиск, спроби підкупу посадових осіб, а також погрожували ескалацією російської агресії з подальшим захопленням частини Херсонської області та встановленням повного контролю Російською Федерацією над Північно-Кримським каналом», – наголошується в звіті.

Також йдеться про те, що за період тимчасової окупації Криму Російською Федерацією населення Криму, включаючи Севастополь, було протиправно збільшено з 2,5 мільйонів не менш ніж до 3,5 мільйонів осіб, в тому числі шляхом формування численних військових підрозділів, силових структур, масового переселення чиновників, а також сприяння ініціативному переселенню громадян РФ у Крим з неблагополучних регіонів Росії.

«Дана демографічна політика є грубим порушенням вимог IV Женевської конвенції, і при цьому вона не враховує обмеженість водопостачання Криму», – підкреслює КРЦ.

Крім того, правозахисники проінформували ООН про регулярні військових навчання на півострові, які вимагають використання додаткових водних ресурсів, про будівництво та ведення в експлуатацію численного багатоповерхового житлового фонду, про запуск нових виробничих потужностей, про руйнування і кар’єрни розробці на будівельні матеріали північній частині Кримського гірського масиву.

У звіті наголошується, що саме мілітаризація, нераціональна господарська та демографічна політика окупаційної влади негативно вплинула на водний баланс Криму. Російська Федерація несе повну відповідальність за кризову ситуацію в сфері кримського водокористування.

Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, забезпечення водою населення тимчасово окупованого Криму повністю відноситься до зобов’язань держави-окупанта – Російської Федерації.

Як повідомлялось, у серпні в окупованому Криму пересохли кілька основних річок, що живлять деякі водосховища півострова.

З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.

3 вересня гендиректор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов заявив, що через тривалу посуху і малу кількості опадів, які повинні наповнювати водосховища, в окупованому Сімферополі навіть з урахуванням переходу на графік подачі води її запасів залишилося на два місяці. Тому було прийнято рішення відключити і подачу гарячої води.

В Білогірському районі Криму російські військові перекрили річку Біюк-Карасу земляною греблею нижче Білогірського водосховища і з ставка, що утворився, почали качати воду на потреби Сімферополя. Нижче за течією річка, яка забезпечувала водопостачання населених пунктів на сході півострова, залишилася без води.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».