Чеська прокуратура в суді вимагає 15 років для бойовика «ДНР» з Білорусі

Новини
Олексій Фадєєв у міському суді Праги, 27.07.2020 Фото: idnes.cz

Прокуратура Чехії вимагає у міському суді Праги 15 років позбавлення волі та подальшу депортацію для громадянина Білорусі Олексія Фадєєва, який за версією обвинувачення брав участь у бойових діях проти України на Донбасі у лавах так званої «Республіканської гвардії ДНР».

Про це повідомляє чеське інформаційне агентство ČTK.

Громадянин Білорусі Олексій Фадєєв брав участь у бойових діях на Донбасі «з наміром активно підтримувати сепаратистські угруповання на сході України, які прагнуть відокремитись від України та створити окремий державний устрій, так звану Донецьку народну республіку», стверджує обвинувачення.

У міському суді Праги прокурор обвинувачує Фадєєва у тероризмі та вимагає для нього 15 років позбавлення волі та депортацію з території Чеської республіки на невизначений термін. Наразі Фадєєв перебуває у в’язниці за скоєння іншого злочину.

Обвинувачення вважає доведеним провину Фадєєва, який отримав зброю та виконував бойові завдання у лавах так званої «Республіканської гвардії Донецької народної республіки». Окрім патрулювання, обвинувачений брав активну участь у боях з українськими військами, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України, зазначається в обвинуваченні.

Натомість, Фадєєв заперечує свою участь у бойових діях та наполягає, що брав участь лише у патрулюванні, а стріляв з виданої зброї тільки на стрільбищі з навчальною метою.

За словами підсудного, він не знав, що «ДНР» створена в порушення української конституції. Також він стверджує, що йому не відомі джерела фінансування «Республіканської гвардії ДНР».

Адвокат Фадєєва заявляє, що українську Конституцію порушили Збройні сили України, тому підтримку організації, яка її захищає, не можна вважати терактом. Також він стверджує, що український парламент не вважає «ДНР» терористичною організацією.

Нагадаємо:

  • У січні 2017 року Печерський райсуд Києва засудив на 13 років позбавлення волі найманця з Бразилії Рафаеля Лусваргі, який брав участь в бойових діях на Донбасі на боці бойовиків. В серпні 2017 року Апеляційній суд Києва скасував вирок і відправив справу на новий розгляд. 2 травня 2019 року Павлоградський міський районний суд Дніпропетровської області визнав Лусваргі винним в участі у незаконних збройних формуваннях в Україні та терористичній організації і засудив його до 13 років в’язниці з конфіскацією майна.
  • У липні 2018 року Україна передала до Міжнародного кримінального суду (МКС) списки всіх іноземців, які воювали на Донбасі у лавах російсько-окупаційних військ.
  • У серпні 2018 року в Італії правоохоронці заарештували представників організованого злочинного угруповання, які займалися вербуванням найманців для участі у війні на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Інформацію про участь італійців у бойових діях надали українські дипломати.
  • 17 травня 2019 року суд міста Пардубіце (Чехія) засудив до трьох років ув’язнення умовно чеського військовослужбовця Еріка Ешту, який брав участь у діяльності незаконних збройних формувань на окупованих територіях Донецької області.