Коломойський відмивав кошти з Deutsche Bank і залишив в США борги, екологічні проблеми і безробітних – ICIJ

Новини
Ігор Коломойський Фото: Efrem Lukatsky / AFP

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) зазначає, що Deutsche Bank зіграв ключову роль у відмиванні олігархом Ігорем Коломойським коштів з ПриватБанку, провівши тисячі транзакцій з України на більш ніж 750 млн дол. на бізнес-компанії Коломойського в США. При цьому всі бізнеси олігарха в Сполучених Штатах залишили за собою величезні борги за несплачені податки, а також екологічні проблеми і безліч безробітних.

Про це йдеться в розслідуванні International Consortium of Investigative Journalists, пише видання Українська правда.

ICIJ виявив, що в схемі виведення грошей з України був задіяний Deutsche Bank. За 6 років німецький банк первів не менш 490 млн дол. з компаній, створених на Британських Віргінських островах під контролем Коломойського і його ділового партнера Геннадія Боголюбова, в компанії в Делавері. Велика частина грошей була витрачена на покупку нерухомості на Середньому Заході США.

За даними ICIJ, ще 268 млн дол. перейшли через Deutsche в інші компанії, контрольовані цими людьми і їх партнерами в США. Перекази грошей відбувалися з 2007 по 2013 рік.

Судові документи показують, що Deutsche Bank провів тисячі транзакцій, пов’язаних з компаніями Коломойського в США з 2006 по 2015 рік – в три рази більше, ніж будь-який інший банк, який переводив гроші в країну для компаній, пов’язаних з Коломойським.

До слова, Deutsche Bank виплатив сотні мільйонів доларів штрафів за останні 3 роки за порушення законів про боротьбу з відмиванням грошей в США.

Журналісти повідомляють з посиланням на протоколи суду, що при Коломойському сотні сталеливарників в Кентуккі, штаті Нью-Йорк і Огайо втратили роботу, а в одному випадку навіть залишилися без страховки або можливості тимчасово отримати доступ до своїх пенсійних фондів.

Дослідники повідомляють про випадки несплати податків підприємствами олігарха. Наприклад, в Іллінойсі компанія Коломойського купила колишній завод Motorola. Уже через кілька місяців місцева комунальна компанія відключила електрику через неоплачені рахунки, а через кілька місяців не були сплачені і податки на нерухомість. Тієї зими через замерзання труб лопнула система зрошення. Продали комплекс через 8 років після покупки на «безславному онлайн-аукціоні» зі збитком майже в 7 млн дол.

«Злочинці і інші особи, які намагаються приховати незаконні гроші в США, часто вкладають їх в блискучі висотки в Нью-Йорку або використовують їх для покупки іграшок мільярдерів, таких як яхти і дорогі прикраси. Коломойський, який зіграв другорядну роль в драмі про імпічмент Дональда Трампа, мав на увазі інший приз: нерухомість в центрі Америки. Більше 10 років він і його соратники таємно створювали імперію нерухомості, купивши щонайменше 22 об’єкти, включаючи хмарочос в Клівленді зі склепінчастими стелями. Як з’ясував ICIJ, Коломойський і його соратники залишили за собою слід з порожніх забитих будівель, несплачених податків на майно, небезпечних виробничих умов, безробітних і щонайменше чотирьох сталеливарних заводів, які оголосили про банкрутство … будівлі були знецінені, заводи закриті, а сталевари залишилися без роботи», – йдеться в розслідувані.

Нагадаємо:

  • ПриватБанк заявив, що його колишні власники відмили у США 760 млн дол. Перевіривши додаткові банківські документи, банк подав 21 липня 2020 року до суду у штаті Делавер змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 млн дол. через групу американських компаній Optima і ще 100 млн дол. через інші американські компанії.
  • 6 серпня 2020 року Мінюст США обвинуватив українського олігарха Ігора Коломойського в розкраданні мільярдів доларів у ПриватБанку, яким він колись володів, а потім використанні величезного масиву компаній для відмивання цих грошей у США та в усьому світі.
  • Мін’юст США вимагає конфіскувати у Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі і офісний парк в Далласі, які придбали за гроші, незаконно привласнені у ПриватБанку.