У Мінську таємно пройшла інавгурація Лукашенка, заздалегідь про неї не повідомляли

Новини
Олександр Лукашенко на інавгурації, Мінськ, 23.09.2020 Фото: belta.by

Олександр Лукашенко 23 вересня таємно вступив на посаду президента Білорусі. Церемонія інавгурації пройшла в Мінську в Палаці незалежності, заздалегідь про неї не повідомлялося.

Про це повідомляє видання «Настоящее время».

З ранку жителі Мінська виявили, що біля Палацу незалежності спостерігається скупчення техніки і військових, а проспект Незалежності перекритий. Це дало привід чуткам про таємну інавгурації Лукашенка. Політики в коментарях ЗМІ заявляли, що це всього лише репетиція церемонії.

Згідно із законом «Про Президента Республіки Білорусь» церемонія складання присяги президентом повинна транслюватися по республіканському телебаченню і радіо. Але в цей час по всіх телеканалах білоруського ТБ показували серіали.

У законі йдеться, що інавгурація має відбутися протягом двох місяців після виборів. Присяга президента повинна бути принесена в присутності депутатів Палати представників, членів Ради Республіки, суддів Конституційного суду, Верховного суду. На інавгурацію можуть бути «запрошені» представники політичних партій, організацій громадянського суспільства та представники дипломатичного корпусу.

Як повідомляє держагентство «БелТА», на церемонію інавгурації Лукашенка запрошені кілька сотень людей. У їх числі вищі посадові особи, депутати Палати представників і члени Ради Республіки, керівники державних органів і організацій, місцевих виконавчих і розпорядчих органів, республіканських засобів масової інформації, діячі науки, культури і спорту.

Олександр Лукашенко на інавгурації, Мінськ, 23.09.2020 Фото: belta.by

Відповідно до Конституції Республіки Білорусь президент вступає на посаду після складення присяги. Олександр Лукашенко виголосив її білоруською мовою. Потім він підписав акт про прийняття присяги, після чого голова Центральної комісії Білорусі Лідія Єрмошина вручила Лукашенку посвідчення президента Республіки Білорусь.

C самого ранку 23 вересня мінчани помітили незвичайне рух на проспекті Переможців в районі Палацу незалежності. Там спостерігалося скупчення техніки і військових, очевидці помітили в тому числі представників роти почесної варти. Проспект Незалежності в центрі Мінська був перекритий.

У соцмережах припустили, що готується таємна інавгурація Лукашенка. Однак політики в коментарях місцевим ЗМІ спростовували цю версію. Пізніше в місцевих телеграм-каналах з’явилося відео з проїздом по проспекту Незалежності в Мінську кортежу з ескортом.

Член президії Координаційної ради опозиції Білорусі і колишній дипломат Павло Латушко на своїй сторінці в Facebook написав, що сьогодні всі стали свідками «безпрецедентної ситуації». За його словами, «президент, що йде, який стверджує, що набрав більше 80 відсотків голосів на виборах, провів спецоперацію зі своєї самоінагураціі» під «охороною ОМОН, в обстановці таємності і секретності, у вузькому колі спішно звезених чиновників».

«Де радісні громадяни? Де дипломатичний корпус? Чесно кажучи, це більше нагадує злодійську сходку для коронації чергового злодія в законі. Очевидно, що Олександр Лукашенко президент виключно ОМОНу і жменьки брехливих чиновників», – зазначив Латушко.

«Диявольська жадоба влади і параноїдальний страх змусили його в черговий раз порушити Закон. З сьогоднішнього дня він більше не президент Республіки Білорусь. Він просто глава ОМОНу, який без знаків розрізнення орудує на вулицях Білорусі і купки бюрократів. Для нас же, громадян Білорусі, для світової спільноти він тепер ніхто», – підкреслив опозиціонер.

Нагадаємо:

  • У Білорусі з 9 серпня тривають акції протесту і мітинги проти фальсифікованих виборів президента. На підприємствах тривають страйки.
  • 14 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила остаточні підсумки виборів і оголосив переможцем Олександра Лукашенка, який, згідно з офіційними даними, отримав 80,1% голосів виборців.
  • Опозиція сформувала Координаційну раду для передачі влади в країні і вимагає перевиборів.
  • Правоохоронні органи Білорусі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради.
  • Депутати Європарламенту не визнають результати президентських виборів в Білорусі і вважають Олександра Лукашенка персоною нон-грата. Євродепутати засудили арешти і акти насильства і тортур проти мирних демонстрантів і закликала до всебічного розслідування цих злочинів.