Як отримати компенсацію за зруйноване житло в результаті агресії РФ на Донбасі – покрокова інструкція

Новини
Фото: Facevook UNHCR Ukraine

Кабмін України від 2 вересня затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплат грошової компенсації постраждалим, житло яких було зруйновано в результаті надзвичайної ситуації воєнного характеру, викликаної збройною агресією РФ на Донбасі.

Покрокову інструкцію для громадян, які бажають отримати компенсацію за зруйноване житло опублікувало міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Порядком передбачено, що грошова компенсація надаватиметься постраждалим, які є власниками житла на контрольованій урядом України території, та яке було зруйноване після 14 квітня 2014 року.

Розмір компенсації постраждалим визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України, але не більше 300 тисяч гривень.

У Державному бюджеті України на 2020 рік на ці цілі передбачено 20 млн гривень.

Як отримати компенсацію за зруйноване житло на Сході України внаслідок збройної агресії Росії – в інфографіці Мінреінтеграції дана покрокова інструкція:

Більше про те, як за зруйноване в Донбасі житло виплачуватимуть компенсації дивіться тут

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року тодішній міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда повідомила, що Кабінет міністрів України запускає програму компенсації за зруйноване житло в результаті війни на Донбасі. За її словами, в держбюджеті на 2020 рік вже було закладено на її реалізацію 40,2 млн грн.
  • 22 квітня 2020 року Кабмін України схвалив угоду із Урядом Німеччини щодо співробітництва в рамках реалізації проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».
  • 23 квітня 2020 року Мінреінтеграції створило Держпідприємство «Реінтеграція та відновлення», яке опікуватиметься роботами з відновлення окупованих територій.
  • 6 червня 2020 року посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен та віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков підписали угоду, за якою Федеральний уряд Німеччини виділяє Україні грант у 25,5 млн. євро на рефінансування програми житлових кредитів для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).