В Раді готуються скасувати закон про ВЕЗ «Крим» – Рустем Умеров

Новини
Рустем Умеров Фото: investigator.org.ua

Робоча група Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ разом із центральними органами виконавчої влади готує скасування закону про Вільну економічну зону (ВЕЗ) «Крим»

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань Рустем Умеров, народний депутат України, голова Робочої групи. 

Шостого жовтня 2020 року відбулася установча зустріч робочої групи щодо скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та розробки нового Закону, який врегулює питання здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України з дотриманням стандартів прав людини, повідомив Рустем Умеров.

За його словами, в зустрічі взяли участь представники міністерства фінансів України, державної податкової служби, міністерства закордонних справ, представництва президента в АР Крим, міністерства юстиції України, апарату РНБО та громадських організацій. 

Учасники дійшли згоди щодо необхідності скасування закону та усунення дискримінаційних норм, узгодили формат роботи та строки для надання пропозицій. Крім того, обговорювалося питання залучення додаткових учасників, повідомив Умеров. 

Наступна зустріч робочої групи запланована на кінець жовтня, додав він.

Крім того, в ефірі програми «Питання національної безпеки з Валентиною Самар» (проєкт Центру журналістських розслідувань) Рустем Умеров повідомив, що до підготовки пропозицій зі скасування ВЕЗ «Крим» залучено 17 центральних органів виконавчої влади, а також громадські та правозахисні організації. 

Робоча група створена при Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин під час виїзного засідання Комітету до Херсонської області в лютому 2020 року.

Нагадаємо: 

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 3 листопада 2014 року було прийнято Постанову Нацбанку №699, згідно якої громадяни України, а також юридичні особи, які мають кримську реєстрацію, фактично позбавлені надання повного спектру банківських послуг, якими можуть користуватися інші громадяни України (відкриття рахунку, депозиту, оформлення кредиту і покупка іноземної валюти і т.п.).
  • 18 січня 2018 року за пропозицією нардепа Рефата Чубарова було ухвалене протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось. 
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.