РФ виділить майже 6 млрд рублів на рішення проблем з водопостачанням Криму

Новини
Військові РФ качають воду в Сімферополь із річки Біюк-Карасу в Криму Фото: RFE/RL

Уряд Росії виділить майже шість мільярдів рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові.

Про це заявив прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін 8 жовтня на засіданні російського уряду, повідомляє агентство Інтерфакс.

«Сьогодні на засіданні уряду виділимо Республіці Крим і місту Севастополь майже 5 млрд рублів на будівництво на Кримському півострові нових об’єктів водопостачання та ще понад 870 млн рублів направимо на капітальний ремонт мереж водопостачання, які знаходяться в аварійному стані, а також на розробку додаткових свердловин», – сказав Мішустін.

Як повідомлялось, в окупованому Криму для вирішення проблеми водозабезпечення центральних регіонів півострова за дорученням президента РФ Володимира Путіна збираються побудувати установку для опріснення морської води. Вона буде розташовуватися в західній частині Криму.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • 3 вересня гендиректор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов заявив, що через тривалу посуху і малу кількості опадів, які повинні наповнювати водосховища, в окупованому Сімферополі навіть з урахуванням переходу на графік подачі води її запасів залишилося на два місяці. Тому було прийнято рішення відключити і подачу гарячої води.
  • В Білогірському районі Криму російські військові перекрили річку Біюк-Карасу земляною греблею нижче Білогірського водосховища і з ставка, що утворився, почали качати воду на потреби Сімферополя. Нижче за течією річка, яка забезпечувала водопостачання населених пунктів на сході півострова, залишилася без води.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.