У ПФУ пояснили, що робити, якщо закінчується термін електронного пенсійного посвідчення, яке також є картою Ощадбанку

Новини
Фото: pfu.gov.ua

У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснюють, що електронні пенсійні посвідчення, які є одночасно і банківськими картами Ощадбанку, при відсутності проблемних питань мають продовжуватися автоматично.

Про це повідомила начальник Головного управління ПФУ в Донецькій області Наталя Рад, передає портал «Донецкие новости».

Вона нагадала, що зараз виникає багато питань про банківські картки Ощадбанку і продовження їх терміну дії на період карантину.

«Серед них (карт – ред.) є такий продукт, який у нас є загальним, це електронне пенсійне посвідчення, і по ньому надійшло потім багато питань. Електронне пенсійне посвідчення – це два продукти в одному, це пенсійне посвідчення і одночасно банківська карта», – сказала Рад.

За її словами, перші електронні пенсійні посвідчення почали випускати в 2016 році, тому терміни дії цих карт закінчуються, і люди звертаються з питаннями, що робити далі.

«Хочу вас запевнити, що турбуватися людині, яка отримала електронне пенсійне посвідчення – банківську карту, немає підстав, тому що все відновлення та продовження робиться автоматично. Тобто якщо настає термін закінчення дії банківської карти, то якщо немає питань, всі ці процедури роблять відповідні органи автоматично», – пояснила начальник облуправління ПФУ.

Однак, зазначила вона, щодо саме пенсійного посвідчення є нюанси.

«Хочу звернути увагу, що електронне пенсійне посвідчення, якщо людині призначається пенсія за віком, – воно діє безстроково. Але є випадки, коли пенсія призначається на відповідний період і має певний термін. Це, зокрема, пенсії з інвалідності, з втрати годувальника, і є ще перелік пенсійних виплат, за якими обмежений термін, передбачений тим документом, який людина отримала і розуміє, що у неї дія цього посвідчення закінчується», – зазначила Рад.

Вона уточнила, що в даному випадку людині потрібно потурбуватися, щоб заздалегідь отримати відповідні висновки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або довідки, які продовжують виплату. Тоді питання знімається автоматично, не доставляючи жодних незручностей людині.

Також в управліннях Пенсійного фонду здійснюється прийом людей, які після призначення пенсій можуть звертатися за отриманням електронного пенсійного посвідчення.

«Крім того, якщо в 2016 році ми видавали електронне пенсійне посвідчення тільки пенсіонерам-внутрішньо переміщеним особам, то зараз його може отримати будь-який пенсіонер. Для цього йому потрібно звернутися в управління Пенсійного фонду, надати паспорт і довідку з ідентифікаційним номером і фотографію. Але з огляду на особливості карантинного періоду, оформити електронне пенсійне посвідчення можна дистанційно», – додала Рад.

Для цього пенсіонеру, якщо він має електронний цифровий підпис, потрібно завантажити копії документів в особистий кабінет на ресурсі ПФУ і скріпити їх своїм цифровим підписом, пояснила вона.

Як повідомлялось, у ПФУ пояснили особливості пенсійних виплат для українців, які є переселенцями з Донецької та Луганської областей. Поки ніякого припинення у виплатах не передбачено.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку працює електронна черга для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донецької і Луганської областей, які відтепер можуть отримати картку у зручний для них час.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • Карти Ощадбанку для внутрішньо переміщених осіб, що обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», термін дії яких закінчується під час карантину, не блокуватимуться до 1 листопада 2020 року.
  • Незважаючи на те, що дію платіжних карт Ощадбанку продовжено до 1 листопада, переселенці масово скаржаться на те, що банкомати «з’їдають» такі картки.
  • Ощадбанк заблокував частину прострочених пенсійних карт, термін дії яких продовжувався до 1 жовтня у зв’язку введенням карантину в Україні. Зараз продовжено термін дії прострочених карт тільки для пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), за тарифним пакетом «Мій рахунок».