В Ощадбанку пояснили, що буде p картами пенсіонерів-ВПЛ з окупованого Донбасу після 1 листопада

Новини
Фото: oschadbank.ua

В Ощадбанку спростували інформацію сепаратистських ЗМІ так званої «ЛНР», які в останній тиждень залякують одержувачів українських пенсій зі статусом вимушено переміщених осіб, які проживають на окупованій території Донбасу, тим, що нібито продовжені до 1 листопада карти Ощадбанку заблокують, якщо з них три місяці не знімали гроші.

Відповідні роз’яснення дали консультанти «гарячої лінії» Ощадбанку для Радіо Донбасс.Реалії (проект Радіо Свобода).

Отже, що буде з картками Ощадбанку.

Верифікацію їх власників тимчасово скасували через пандемію. Офіційно верифікація переселенців продовжена до закінчення карантину +60 днів. Карантин зараз в Україні – до 31 жовтня. Якщо український уряд продовжить карантин після 1 листопада, то автоматично продовжиться і дата проходження ідентифікації. У будь-якому випадку, навіть після закінчення карантину у вас буде 60 днів, щоб підтвердити свою особу.

Оскільки карантин офіційно віднесений до форс-мажорних обставин, вам не потрібно подавати додаткові заяви або писати пояснювальні в банк. Ви просто чекаєте скасування карантину і протягом 60 днів йдете в банк. На цей час Ощадбанк не зупиняє ніякі виплати, всі гроші на вашому рахунку.

А якщо картка вже прострочена?

Якщо термін дії вашої картки закінчився за час карантину, то не панікуйте. Офіційно Ощадбанк продовжив дію таких карток до 1 листопада, після цього ваша нова картка перевипускається автоматично. Вам не потрібно їхати в банк, писати заяви і чекати нову. Ви можете зареєструватися в електронній черзі банку і забрати карту в відділенні, коли зможете перетнути КПВВ і з’явитися у відділення банку з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Як зареєструватися в чергу?

Щоб записатися в електронній черзі, ви можете зателефонувати до контакт-центру Ощадбанку – 0 800 210 800

Або ж вирішити це питання через чат-бот в Telegram по імені @Oschadbot або в Messenger m.me/Oschadbot

Зверніть увагу, що карта зберігається в відділенні півроку від моменту замовлення. Але в період карантину «знищення» карт призупинено, якщо за півроку ви не забрали картку, то її можна буде отримати до останнього дня місяця, коли закінчується карантин. Наприклад, карантин скасовують 15 листопада, це означає, що до 30 листопада ви можете забрати картку, якщо пройшло півроку з моменту її замовлення.

Фото: oschadbank.ua

А де забирати карту?

Картка автоматично приходить в те відділення, де ви відкривали рахунок. Якщо ви хочете поміняти адресу, то заздалегідь потрібно зателефонувати на гарячу лінію і вирішити це питання.

А поки картка лежить в банку, я не зможу нічого сплатити?

Ви можете користуватися цією карткою, як і раніше:

– в магазинах за допомогою магнітної стрічки або чіпа;
– оплачувати за допомогою ApplePay або GPay, якщо ці програми вже були активовані до прострочення картки;
– розплачуватися в інтернеті, якщо на сайтах не потрібна верифікація 3DSecure;
– користуватися Ощад24/7;
– користуватися в банкоматах для зняття готівки.

Все це, крім онлайн-платежів, актуально тільки для людей, які проживають на підконтрольній території, оскільки на окупованій території українські банки не працюють. Жителі ОРДЛО зможуть скористатися цими сервісами після відкриття КПВВ на лінії розмежуванн,я коли будуть зняті карантинні обмеження.

У будь-якому випадку з усіх питань, що стосуються роботи Ощадбанку, краще звертатися в контакт-центр на «гарячу лінію», а якщо важко додзвонитися, є другий варіант – скористайтеся онлайн-помічником на сайті банку. Робот переведе ваш запит консультантам, які перенаберуть вас протягом 15 хвилин.

Як повідомлялось, у так званій «ДНР» через закриття КПВВ на лінії розмежування 112 тисяч чоловік, які постійно проживають на окупованій території, але мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), не змогли забрати свої перевипущені картки Ощадбанку і тому постійно телефонують на його гарячу лінію, турбуючись про те, коли і як вони зможуть отримати свої соцвиплати, зокрема пенсії.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку працює електронна черга для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Донецької і Луганської областей, які відтепер можуть отримати картку у зручний для них час.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • Карти Ощадбанку для внутрішньо переміщених осіб, що обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», термін дії яких закінчується під час карантину, не блокуватимуться до 1 листопада 2020 року.
  • Незважаючи на те, що дію платіжних карт Ощадбанку продовжено до 1 листопада, переселенці масово скаржаться на те, що банкомати «з’їдають» такі картки.
  • Ощадбанк заблокував частину прострочених пенсійних карт, термін дії яких продовжувався до 1 жовтня у зв’язку введенням карантину в Україні. Зараз продовжено термін дії прострочених карт тільки для пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), за тарифним пакетом «Мій рахунок».