У прокуратурі хочуть посилити протидію неправомірному використанню об’єктів навколишнього природного середовища та культурних цінностей у Криму

Новини
Археологічні розкопки в окупованому Криму 2018 р. Фото: gkokn.rk.gov.ru

У Офісі генпрокурора та прокуратурі АРК і Севастополя вказують на необхідність посилити протидію неправомірному використанню об’єктів навколишнього природного середовища, культурних цінностей, незаконному веденню господарської діяльності в незаконно окупованому Росією Криму.

Про це йшлося на спільній нараді прокуратури та органів правопорядку автономії, представників центральних та регіональних органів виконавчої влади за участі заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова та керівника прокуратури АРК та Севастополя Ігоря Поночовного, яка 22 жовтня відбулася на КПВВ «Каланчак» на адмінмежі з тимчасово окупованим півостровом, повідомила прокуратура АРК і Севастополя.

Під час наради на обговорення були винесені суспільно важливі питання, зокрема, стосовно неправомірного використання об’єктів навколишнього природного середовища та культурних цінностей в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованій території Кримського півострову.

«Збройний конфлікт, що триває на території України з початку 2014 року, має жахливі наслідки. Крім вбивств, насильницьких зникнень, тортур, наявні факти таких воєнних злочинів, як знищення або привласнення окупаційною державою природних ресурсів та культурних цінностей, що є власністю українського народу. Державні та правоохоронні органі, в рамках своєї компетенції повинні докладати максимум зусиль для фіксації усіх порушень як національного законодавства, так і норм міжнародного права на окупованій території», – зазначив Гюндуз Мамедов.

Наразі органами правопорядку АР Крим та м. Севастополя здійснюється розслідування ряду кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання окупаційною владою об’єктів навколишнього природного середовища, зокрема, незаконного видобутку корисних копалин, вуглеводнів на шельфі Азовського та Чорного морів, наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, знищення об’єктів природно-заповідного фонду та інше.

«Більш ефективною має стати взаємодія правоохоронних та контролюючих органів з метою розроблення механізмів фіксації таких порушень та методик розрахунку розмірів збитків, завданих навколишньому природному середовищу», – вважає Ігор Поночовний.

Фото: ark.gp.gov.ua

Серед пріоритетних напрямів у роботі органів правопорядку автономії визначено розслідування кримінальних правопорушень у сфері захисту культурних цінностей. У першу чергу, щодо виявлення фактів знищення або присвоєння у великих масштабах культурної власності, її незаконного переміщення, здійснення археологічних розкопок. Особливого значення ці питання набувають у зв’язку з приєднанням України у квітні 2020 року до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року.

На нараді також обговорено питання, пов’язані зі здійсненням незаконної господарської діяльності низкою іноземних підприємств на території окупованого півострова.

«Зазначене питання потребує законодавчого врегулювання, оскільки, Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» не є досконалим. Відсутня відповідальність за порушення санкційного режиму, у зв’язку з чим, продовжується ведення господарської діяльності в Криму. Наразі в Верховній Раді України зареєстрований законопроект щодо встановлення відповідальності за порушення вимог санкційного режиму, діючого на захист національної безпеки і територіальної цілісності України, прийняття якого дасть змогу органам правопорядку розслідувати факти та притягувати до відповідальності суб’єктів господарюванням, які незаконно займаються бізнесом в Криму», – наголосив прокурор АРК та Севастополя.

Нагадаємо:

  • Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі відкрило і розслідує кримінальну провадження за фактом забруднення Чорного моря через видобуток токсичного піску в районі Нижньо-Чурбашского хвостосховища окупованій Керчі, де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат».
  • В серпні 2019 року міністерство з питань тимчасово окупованих територій України повідомило, шо в окупованому Криму збільшилася площа видобутку токсичного піску з дамби Нижньо-Чурбашского і Верхньо-Чурбашского хвостосховищ, де зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат».
  • 14 травня 2020 року президент України підписав указ про введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб РФ. У нових санкційних списках РНБО України опинились 23 культурних і наукових установ Росії, а також 38 російських і кримських телеканалів, радіо і медіаресурсів. Санкції терміном на 3 роки ввели проти низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ та громадських організацій. Серед них – Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова, «Російське географічне товариство» та Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також виявилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в окупованому Криму.
  • 22 жовтня 2020 року МЗС України заявило рішучий протест Росії у зв’язку з проведенням археологічних розкопок, що здійснюються в межах так званого проєкту «Кримська війна» на території Альмінської долини та в Севастополї із грубим порушенням норм міжнародного права і законодавства України.