У Сімферополі СІЗО переповнене, не менше 10 камер знаходяться на карантині – правозахисники

Новини
СІЗО Сімферополя Фото: Facebook Эмиль Курбединов

В окупованому Криму в СІЗО Сімферополя не менше 10 камер знаходяться на карантині, а сам ізолятор переповнений. Така ситуація сприяє поширенню коронавірусу серед ув’язнених.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Як, відзначають правозахисники, серед захворілих є випадки пневмонії, однак точного діагнозу ув’язненим не ставлять.

«СІЗО в Криму як і раніше переповнений. Наприклад, в одній з камер (30 кв. м.) знаходиться 10 ліжок, а утримуєть 14 осіб. Така ситуація також сприяє поширенню нової коронавірусної інфекції в слідчому ізоляторі», – відзначили в КПГ.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що кримчани, що утримуються в місцях позбавлення волі, як на окупованому півострові, так і в РФ, не тестуються на COVID-19, не забезпечені засобами захисту і не отримують адекватного медичного лікування. У той же час ситуацію з пандемією в пенітенціарних установах активно використовують для обмеження прав осіб, позбавлених волі.

«По суті COVID-19 використовується для того, щоб позбавити людей конфіденційного спілкування з адвокатом. Як це, наприклад, відбувається з кримчанами, які знаходяться на території Ростова-на-Дону. Їхні адвокати можуть з ними спілкуватися тільки в кімнатах для коротких побачень, через скло по телефону і тільки під наглядом працівників адміністрації СІЗО. Це безумовно порушення їх права», – пояснила Скрипник.

Нагадаємо:

  • В кінці квітня 2020 року прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття державою-окупантом заходів для протидії розповсюдження СОVID-19 серед кримчан, у тому числі, щодо ув’язнених, які перебувають у місцях несвободи  за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв ведення війни).
  • Як переживає пандемію коронавірусу найвразливіша група українських громадян в окупованому Криму – політичні в’язні, українці та кримські татари, які незаконно позбавлені волі і чекають на незаконний суд або й відбувають незаконне  покарання у слідчих ізоляторах та тюрмах на території Криму чи Російської Федерації, дивіться в сюжеті Центру журналістських розслідувань Кримські політв’язні Кремля в умовах пандемії.
  • В червні 2020 року коаліція організацій громадянського суспільства подала спеціальне подання до Комітету ООН з прав людини, в якому зібрані факти порушень прав людини в окупованому Росією Криму. Зокрема, правозахисники закликають звернути увагу на ситуацію з COVID-19 в місцях несвободи півострова.