Прокуратура АРК відкрила провадження через бездіяльність окупантів у боротьбі з коронавірусом у місцях несвободи в Криму

Новини

Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття державою-окупантом заходів для протидії розповсюдження СОVID-19 серед кримчан, у тому числі, щодо ув’язнених, які перебувають у місцях несвободи (ч. 1 ст. 438 КК України порушення законів та звичаїв ведення війни).

Про це повідомила пресслужба відомства.

Зокрема, встановлено, що на території «Слідчого ізолятора №1 Управління Федеральної служби виконання покарань» в «карантинну камеру» поміщають людей з підозрою на COVID-19 або ГРВІ, проте, ув’язненим не проводять кваліфіковане обстеження та тестування на наявність коронавірусної інфекції, не видають засоби індивідуального захисту, а камера не забезпечена необхідними санітарно-гігієнічними умовами.

Крім того, деяких кримчан продовжують етапувати з Криму до Ростова-на-Дону, що в умовах пандемії коронавірусу потенційно небезпечно для життя та здоров’я людей.

Вказані дії держави-окупанта, яка має забезпечувати належні умови утримання в місцях несвободи, свідчать про порушення нею ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, ст. ст. 10, 14 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, нагадали в прокуратурі АРК.

  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), що постійно спілкуєтьсяз рідними наших ув’язнених, з адвокатами, з правозахисними організаціями, які моніторять ситуацію в Криму, і отримуємо інформацію про те, що наші ув’язнені не забезпечені жодними засобами індивідуального захисту. Також їм ніхто не проводить температурний скринінг, а в умовах карантину це потрібно робити обов’язково, і всі міжнародні організації – ООН і Рада Європи – стежать за тим, щоб це все ж таки відбувалося.
  • Про те, як українські політики напередодні місцевих виборів повністю переключилися на антивірусну хвилю і займаються «благодійністю», дивіться в сюжеті Центру журналістських розслідувань Коронавірусний піар: як політики використовують пандемію заради реклами.
  • Як переживає пандемію коронавірусу найвразливіша група  наших громадян в окупованому Криму – політичні в’язні, українці та кримські татари, які незаконно позбавлені волі і чекають на незаконний суд або й відбувають незаконне  покарання у слідчих ізоляторах та тюрмах на території Криму чи Російської Федерації, дивіться в сюжеті Центру журналістських розслідувань Кримські політв’язні Кремля в умовах пандемії.