Місцеві вибори в Криму і на Донбасі пройдуть тільки після повної деокупації – Офіс президента

Новини

Місцеві вибори в Криму і на Донбасі пройдуть тільки після повної деокупації цих територій.

Про це заявили в Офісі президента України.

«Ми обов’язково повернемо конституційний порядок до всіх нині непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Демократія й можливість у чесний і законний спосіб обирати собі владу є одним з найбільших досягнень людства. На частині нашої території станом на цей час неможливо провести справді демократичні вибори. Але після повної деокупації, відновлення цілком безпечних умов для життя та політичної роботи, після виведення з території України всіх незаконних збройних формувань і сил держави-агресора будуть проведені вибори й там, де їх і досі неможливо провести згідно з українським законодавством і міжнародними стандартами», – заявили в Офісі президента України.

За даними Центральної виборчої комісії, орієнтовна явка виборців на місцевих виборах в Україні становить 37% за даними 97% територіальних виборчих комісій (ТВК). Дані ЦВК збігаються з інформацією Громадянської мережі ОПОРА.

Дані ЦВК збігаються з інформацією Громадянської мережі ОПОРА, за даними спостерігачів якої явка на місцевих виборах 2020 року склала 35,94%.

В ОПОРІ також нагадали, що у 2015 році, коли обирали місцеву владу, явка була більшою – 46,5%, а на виборах народних депутатів минулого року проголосувало 49,3% виборців.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких українці обирали депутатів місцевих, районних та обласного рад, голів міст, селищ і сіл. Вибори проводилися за новим Виборчим кодексом, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Вибори в територіальних громадах з меншим числом виборців проходили за мажоритарною системою.