Вибори були конкурентними і пройшли відповідно до законодавства – ОПОРА

Новини
Ольга Айвазовська, голова правління Громадської мережі ОПОРА фото: Укрінформ

Чергові місцеві вибори 25 жовтня були дуже конкурентними і пройшли в основному відповідно до законодавства України. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не зафіксували даних, які могли би надалі призвести до скасування результатів місцевих виборів чи визнання їх недійсними на певних виборчих дільницях.

Про це заявила голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі.

Айвазовська нагадала, що виборчим законодавством визначено, що вибори можна визнати недійсними на окремо взятих дільницях у разі вкидання певного відсотка виборчих бюлетенів, їх знищення або видачі без належних підстав виборцям.

«Немає інформації, яка засвідчує імовірність визнання недійсними вибори. Стверджувати, що є дільниці, на яких це вже відбулося, я б не стала, у нас такої інформації немає», – підкреслила вона.

За її словами, були зафіксовані окремі інциденти з бюлетенями. В Броварах на одній із дільниць на бюлетенях і контрольних талонах були виявлені друковані додаткові номери, за якими можна було би ідентифікувати ім’я виборця.

Айвазовська додала, що члени тієї ДВК відрізали ножицями з контрольних талонів ці «додаткові» номери, але це питання ще буде з’ясовуватися з відповідною ТВК.

Разом з тим вона звернула увагу на організацію двох фейкових виборчих дільниць – в селах Соснівка Сумської області та Чаусове на Миколаївщині. За її даними, у вказаних селах частина громад не хочуть входити в ОТГ й організували паралельно процес місцевих виборів.

«Вони надрукували бюлетені, відкрили виборчу дільницю, туди ходили голосувати виборці. У Соснівці цей процес був зупинений силами Національної поліції, а в Чаусовому конфлікт триває роками», – розповіла Айвазовська.

Вона наголосила, що організація незаконних «паралельних виборів» відповідно до Кримінального кодексу може бути кваліфікована як «привласнення владних повноважень» та закликала громадян свою незгоду щодо об’єднання в ОТГ висловлювати в законний спосіб.

За даними Центральної виборчої комісії, орієнтовна явка виборців на місцевих виборах в Україні становить 37% за даними 97% територіальних виборчих комісій (ТВК). Дані ЦВК збігаються з інформацією Громадянської мережі ОПОРА.

Дані ЦВК збігаються з інформацією Громадянської мережі ОПОРА, за даними спостерігачів якої явка на місцевих виборах 2020 року склала 35,94%.

В ОПОРІ також нагадали, що у 2015 році, коли обирали місцеву владу, явка була більшою – 46,5%, а на виборах народних депутатів минулого року проголосувало 49,3% виборців.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких українці обирали депутатів місцевих, районних та обласного рад, голів міст, селищ і сіл. Вибори проводилися за новим Виборчим кодексом, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Вибори в територіальних громадах з меншим числом виборців проходили за мажоритарною системою.