Конституційний суд замість зборів розглядає питання про ринок землі

Новини
Фото: Reuters

Конституційний суд України повідомив про перенесення зборів суддів КСУ, призначених раніше на 2 листопада. Натомість КСУ розглядає подання про конституційність відкриття ринку землі та про тлумачення положень Конституції щодо землі.

Про це повідомляє відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Збори суддів Конституційного суду перенесено без пояснень щодо причини та без згадки про нову дату проведення. Про проведення суддівських зборів КСУ 2 листопада, об 11:00, відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу повідомив 30 жовтня. Порядок денний та тематика зборів не оприлюднювалася.

Також на сайті КСУ з’явилося повідомлення про розгляд у КСУ кількох питань, що стосуються ринку землі.

«Сьогодні, 2 листопада, Конституційний Суд України на закритій частині пленарного засідання продовжив розгляд справи за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень першого речення частини першої статті 13, частини першої статті 14 Конституції України», – вказано на сайті.

Перше речення ч.1 статті 13 Конституції проголошує об’єктами права власності українського народу землю, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони.

Перше речення ч.1 статті 14 Конституції проголошує землю основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Також відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу повідомляє, що на розгляді КСУ перебуває об’єднане конституційне провадження за поданням 48 народних депутатів України щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» та окремих положень Земельного кодексу України, та поданням 53 народних депутатів України щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31 березня 2020 року.

На 3 листопада КСУ запланував продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо конституційності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як повідомлялось, 4 травня 2020 року 48 народних депутатів оскаржили в КСУ закон про обіг земель сільгосппризначення.

25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5670-д «Про функціонування української мови як державної», згідно з яким українська мова затверджена як основна у функціонуванні в державних установах і суспільстві.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2019 року КСУ вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.
  • 29 серпня 2020 року Конституційний суд визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ.
  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 27 жовтня НАЗК заявило, що судді Конституційного суду ухвалили рішення щодо «справи про незаконне збагачення» у власних інтересах.
  • 28 жовтня в Офісі президента, коментуючи рішення Конституційного суду скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».