Віталій Марків повернувся в Україну і продовжить службу в Нацгвардії

Новини
Віталій Марків в аеропорту «Жуляни», 4.11.2020 Фото: Youtube МВС УКРАЇНИ

Український нацгвардієць Віталій Марків 4 листопада повернувся в Україну після того, як провів понад 3 роки за ґратами в Італії через несправедливе обвинувачення в нібито убивстві італійського журналіста Андреа Рокеллі у 2014 році на Донбасі. Апеляційний суд Мілану 3 листопада повністю виправдав Марківа і тепер він планує повернутись на службу до Нацгвардії України.

Про це повідомляє телеканал hromadske, якій вів трансляцію зустрічі в аеропорту «Жуляни».

«Цей день для мене особисто надзвичайна подія. Можливо, це найважливіша моя особиста перемога. Я собі дав обіцянку вистояти до кінця не тільки заради себе, а й заради усіх тих героїв, які віддали свої життя і які до сьогодні боряться за суверенність і незалежність нашої країни. Ми довели, що лише спільними зусиллями можна перемогти. Справедливість є. Правда існує і вона завжди перемагає. Тож моя задача – це продовження служби у лавах Нацгвардії України», – сказав Марків після повернення в Україну.

Фото: facebook.com/NGUmainpage

На запитання про плани на найближчі дні Марків відповів, що хоче нарешті провести час із дружиною, яку не бачив 3 роки 4 місяці й 2 дні.

Фото: facebook.com/NGUmainpage

Він зазначив, що наразі не знає, чи отримає якусь компенсацію від Італії за 3 роки, які провів за ґратами у сфабрикованій справі. Однак він домагатиметься, щоб «люди, які старалися зганьбити український народ, понесли відповідальність».

«Наразі ми на контакті з моїми адвокатами. Ми будемо чекати остаточного висновку касації, а після того вже будемо робити висновки й уживати заходів. Але відповісти мають бути ті люди, які старалися зганьбити не лише збройні формування України, а й увесь український народ», – зазначив Марків.

Як повідомляє пресцентр МВС України, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова на брифінгу після повернення Марківа зазначила, що сторона обвинувачення очікувала зовсім іншого вироку, однак, справедливість перемогла.

«Скоріше за все, сторона обвинувачення буде подавати скаргу до касаційного суду. І, виходячи з результатів висновків касації, ми будемо продовжувати відстоювати нашу правду. Чи подавати позов до Європейського суду з прав людини буде вирішувати сам Віталій», – наголосила Денисова.

В свою чергу заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко нагадав, що українська сторона провела власне розслідування, яке на 100% підтверджувало невинуватість Віталія.

«Віталій Марків не винний – це встановлено судом присяжних. Він вільний. Це величезна перемога для України. Ми захищаємо своїх солдат будь-де», – сказав Геращенко.

Як повідомлялось, 3 листопада в Італії Апеляційний суд Мілану повністю виправдав та звільнив з-під варти старшого сержанта Нацгвардії України Віталія Марківа.

Нагадаємо:

  • 12 липня 2019 року в Італії суд міста Півія засудив до 24 років позбавлення волі старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа за нібито причетність до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі і його напарника росіянина Андрія Миронова 24 травня 2014 року в ході бойових дій на Донбасі. При цьому обвинувачення просило для нацгвардійця 17 років позбавлення волі. Маркыв має подвійне громадянство України і Італії.
  • 24 вересня 2019 року, під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку, Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої обвинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного і об’єктивного розгляду справи Марківа.
  • 20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення Суду італійського міста Павія, який визнав Віталія Марківа нібито винним у вбивстві Роккеллі. Розгляд апеляції Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року.