Питання видачі пенсій в ОРДЛО через Червоний Хрест не розглядається, пенсіонерам полегшать їх отримання на КПВВ – Третьякова

Новини
Голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова Фото: censor.net

Питання видачі українських пенсій та інших соцвиплат на території окремих районів Донецької та Луганської областей через Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) не розглядається. Україна планує забезпечити можливість для комфортного отримання пенсій жителями окупованого Донбасу безпосередньо на нових КПВВ на лінії розмежування.

Про це в ефірі телеканалу НАШ повідомила Галина Третьякова, голова комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, представник України в робочій групі ТКГ з гуманітарних питань, передає Центр журналістських розслідувань.

«Насправді питання видачі пенсій (в ОРДЛО – ред.) через Міжнародний Комітет Червоного Хреста не розглядалося. Вони не причетні до отримання грошей і розвезення їх, особливо якщо це кеш. Але розглядається питання відкриття нових КПВВ в Щасті і Золотому, які будуть відкриватися 10 листопада … Стовідсотково ми там робимо комфортні зони, безпосередньо на КПВВ, щоб пенсіонери могли отримувати там свої пенсії», – сказала Третьякова.

Вона зазначила, що безпосередньо на КПВВ будуть розміщені банківські підрозділи, аптека, де буде можливість виміряти температуру, отримати медичну допомогу, купити ліки і тощо.

«Таким чином, людина, яка тільки що прийшла з непідконтрольною території, отримає весь той перелік послуг безпосередньо на КПВВ, як ніби вона побувала на підконтрольній території, отримуючи ці послуги», – зазначила глава комітету Ради.

Вона додала, що КПВВ планується облаштувати так, щоб переходячи лінію розмежування, «ці послуги можна було отримувати моментально».

Нагадаємо:

  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • 21 вересня 2020 року Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала сторони конфлікту на Донбасі спростити перетин КПВВ на лінії розмежування, щоб мешканці непідконтрольних територій мали можливість отримати доступ до своїх пенсій та інших соціальних виплат, які вони не можуть отримати вже шостий місяць через карантин, а також возз’єднатися з близькими, які опинилися по різні боки лінії розмежування.