РФ в обхід санкцій постачає в Крим медтехніку General Electric та Siemens – Радіо Свобода

Новини
Комп’ютерний томограф General Electric у Балаклавській міськлікарні №9, 31.01.2020 Фото: Youtube НТС Севастополь

Росія, в обхід західних санкцій, без жодних перепон постачає до окупованого Криму американську та європейську медтехніку. Мова про томографи від General Electric та Siemens.

Про це йдеться у розслідувані Радіо Свобода.

Як зазначають журналісти, у підконтрольних Росії кримських медіа за останні два роки з’явились десятки публікацій та відеосюжетів про переоснащення медицини на півострові. За російські бюджетні кошти в Криму будувались медичні центри, які оснащались новітніми апаратами МРТ та КТ, здебільшого іноземного походження.

Так на відео із Балаклавської міської лікарні №9, видно, що у січні 2020 року заклад придбав комп’ютерний томограф американського виробництва від компанії General Electric, модель Revolution EVO. На відео із Севастополя 2019 року видно, що міська лікарня №5 встановила новий апарат МРТ, також виробництва General Electric, модель SIGNA Explorer. А ось підтвердження того, що в 2018 році в онкологічному диспансері Сімферополя з’явився новий комп’ютерний томограф Discovery NM/CT 670.

«Ще, досліджуючи медтехніку Криму, ми помітили нове обладнання від російської компанії «Электрон», німецького Siemens та китайської Minedray. Та найбільше нової техніки надійшло в новозбудований корпус медцентру імені Семашка у Сімферополі. Тут теж встановили томографи від General Electric-Revolution EVO та Signa Voyager. Загальна вартість проєкту – 10 мільярдів рублів. Його будували з 2017 році, а відкрити мали ще в 2019 році, проте не змогли. Одна з головних причин – складнощі у постачанні медобладнання», – йдеться у матеріалі.

Журналісти зацікавились, як закордонне обладнання потрапляє до Криму, адже через кримські санкції організації з-за кордону не можуть співпрацювати з окупованою територією. Тих, хто продовжує працювати на півострові, вносять до санкційного списку.

Редакція Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) дослідила десятки російських тендерів на закупівлю та ремонт медобладнання в Криму і виявила «кілька цікавих епізодів».

Так, найбільше тендерів виграє ТОВ «Сфера М». За останні роки ця компанія постачала томографи в лікарні Севастополя, Сімферополя та медцентр імені Семашка. І хоча зареєстрована вона з 2010 року, її бізнес-прорив стався у 2015 році. Тепер, за даними ресурсу СБИС, її прибутки складають понад 100 мільйонів рублів на рік.

А фірма ТОВ «Медико-техническое объединение «Стормовъ» з міста Красногорська Московської області, у травні 2020 року за 59 мільйонів рублів поставила Республіканській дитячій клінічній лікарні в Сімферополі мультиспіральний комп’ютерний томограф.

Журналісти-розслідувачі зазначають, що абсолютна більшість фірм, що працюють з Кримом, виконують функцію посередників між замовником та виробником. І зареєстровані вони не в Криму, а в Росії.

За даними російських держзакупівель, наприкінці 2018 року компанія ТОВ «Медтехника-сервис», зі статутним капіталом у 10 тисяч рублів і реєстрацією в ростовській квартирі, виграла тендер на 600 тисяч рублів. За ці гроші фірма ремонтувала діагностичний апарат у Севастопольській міській лікарні №1 імені Пирогова. Директор фірми відмовився повідомити журналістам, де він бере запчастини.

Олександр Вершинін, директор фірми ТОВ «Медтехсервис» із російського Пскова підтвердив, що запчастини закуповують напряму, безпосередньо у виробника. Ця компанія в липня 2020 року ремонтувала томограф виробництва Siemens для «Медицинского информационно-аналитического центра» Севастополя.

Журналісти направили запити до компаній Siemens та General Electric із запитом, чи працюють вони з названими компаніями і чи постачають своє обладнання у Крим. Однак за три тижні підготовки матеріалу відповіді так і не отримали.

У представництві президента України в АР Крим постачання захыдного медобладнання на окуповану територію півострова вважають незаконним. З цього приводу представництво формує власну базу порушників, яку до кінця цього року планують передати до МЗС, СБУ та прокуратури.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію і спробу анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 18 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2021 року кримські санкції.
  • Легкові авто потрапляють до окупованого Криму через дилерські мережі Краснодарського краю, підсанкційна техніка – через вільну від санкцій лізингову схему, а західні бренди одягу, гаджетів та інших товарів – через схему франчайзингу. Про це йдеться у дослідженні «Схеми обходу кримських санкцій» спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.