Закупівля зброї для дітей в «Артеку» у Криму є одною зі складових масштабного воєнного злочину РФ – правозахисниця

Новини
Фото: Российская газета

В Криму окупанти закуповують для дитячого оздоровчого табору «Артек» пневматичні пістолети, автомати, снайперські та звичайні гвинтівки. Діти за бажанням залучаються до «Юнармії», де їх вчать поводитися зі зброєю.

Як йдеться на сайті закупівель «Сінапс», закуповує зброю «Федеральна державна бюджетна освітня установа «МДЦ Артек».

За словами правозахисниці Ірини Сєдової, в контексті окупації півострова та пропаганди служби в збройних силах Росії, закупівля зброї для дітей в «Артеку» – одна зі складових великого, масштабного воєнного злочину, який правозахисники наразі розслідують і передають ці дані до міжнародного кримінального суду, повідомляє Суспільне Крим.

Вона додала, що за дії окупантів в Криму буде відповідати президент Росії Володимир Путін і його посібники – представники російської влади.

«Зібрати ці докази не так просто, тому що Росія ховає свою участь на Донбасі і заперечує її, правильно? Якщо це все буде доведено, то сподіваюся, що все ж-таки Путін і його посібники отримають довічне ув’язнення за всі ці злочини в купі», – заявила Сєдова.

Ірина Сєдова, аналитикиня Кримської правозахисної групи Фото: YouTube

Прокуратура Прокуратура АРК та міста Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові. Це повідомлення стало дев’ятим з часів окупації. Воно стосується незаконного призову мешканців Криму на службу в армію РФ, а також пропаганди та здійснення «військово-патріотичного виховання» серед дітей Криму.

Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.

Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.

Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят

Також читайте матеріал Центру журналістських розслідувань «Картковий будинок Путіна»: чому Україна зобов’язана прийняти «закон про воєнних злочинців»

Нагадаємо:

  • 13 червня 2017 року прокуратур АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розглядає тяжкі злочини проти громадян в Криму, які здійснюються представниками країни-окупанта, як порушення міжнародного гуманітарного права. У зв’язку з цим раніше відкриті кримінальні провадження за фактами вбивств, нападів, переслідування і незаконного позбавлення волі активістів на півострові перекваліфіковані або доповнені статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).
  • В грудні 2018 року офіс прокурора Міжнародного кримінального суду опублікував звіт за 2018 рік, в якому підтвердив кваліфікацію ситуації на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя, як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ. За ним, до цієї ситуації продовжує застосовуватися право міжнародних збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права).
  • Правозахисники вважають, що вже в 2019 році в Міжнародному кримінальному суді можуть розглянути питання відкриття офіційного розслідування щодо ситуації в Україні.
  • Прокурор АРК Гюндуз Мамедов вважає,що Міжнародний кримінальний суд може почати офіційне розслідування військових злочинів РФ в окупованому Криму вже в 2019 році.
  • До 40% кримінальних проваджень, відкритих за фактами здійснення злочинів в окупованому Криму, прокуратура АРК перекваліфікує чи докваліфікує у відповідності до міжнародного гуманітарного права за ст.438 КК України – порушення законів і звичаїв ведення війни.