Окупанти на Донбасі встановлюють «мінні пастки» виробництва РФ – розвідка

Новини

Російські окупаційні війська продовжують облаштовувати свої передові позиції та встановлювати мінні загородження на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.

Про це під час брифінгу повідомив речник Міноборони Михайло Шаравара з посиланням на інформацію Головного управління розвідки МОУ.

«Командування оперативного угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях продовжує використовувати режим тиші для вдосконалення інженерного обладнання передових позицій з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК. Крім того, противник застосовує диверсійно-розвідувальні групи та саперні підрозділи для перевірки мінних загороджень та встановлення нових мінних пасток з використанням протипіхотних мін російського виробництва, які заборонені міжнародними договорами», – повідомив речник.

За словами Шаравари, підконтрольні російським окупаційним адміністраціям засоби масової інформації розповсюджують фейкову інформацію про недотримання українською стороною умов розведення військ та відновлення найближчим часом повномасштабних бойових дій ЗСУ.

Як повідомлялось, в кінці січня 2020 року делегація України при ОБСЄ поінформувала місії країн-учасниць про використання російськими окупаційними силами на Донбасі заборонених міжнародними конвенціями протипіхотних мін.

Нагадаємо:

  • 21 листопада 2019  року міжнародна неурядова організація Handicap International представила в Мюнхені доповідь «Landmine Monitor 2019», згідно якої Україна перебуває на п’ятому місці списку країн з найвищою кількістю жертв та постраждалих від мін.
  • За даними Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України, на Донбасі з початку російської агресії від мін постраждали понад 1000 цивільних осіб, 300 з яких загинули, 27 із загиблих – діти. За попередньою оцінкою, площа забруднених мінами і вибухонебезпечними залишками війни районів становить близько 7 тис. кв. км підконтрольної території і орієнтовно 9 тис. кв. км на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.