За неповагу до територіальної цілісності України Нікарагуа заплатить грошима і репутаційними втратами – Кулеба

Новини
Фото: РИА Новости

За неповагу до територіальної цілісності і суверенітету України Нікарагуа заплатить і грошима, і політичними репутаційними втратами. У Міністерстві закордонних справ України засудили неузгоджений і незаконний візит до окупованого Крим Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Нікарагуа в РФ Альби Асус Торрес, яка приїхала взяти участь в незаконному відкритті «консульства» Нікарагуа на території півострова. Українська сторона розпочала процес застосування санкційних заходів відповідно до законодавства України і вживатиме у подальшому усі необхідні дії, передбачені законами України і нормами міжнародного права, для захисту суверенітету і територіальної цілісності держави.Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в зв’язку з відкриттям так званого «почесного консульства Нікарагуа в РФ з резиденцією в місті Сімферополь», повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Україна неодноразово попереджала владу Нікарагуа – публічно і офіційно – про наслідки такого відверто недружнього кроку щодо нашої держави. Ми попереджали їх, що не залишимо цей крок без реакції, і не просто без словесної політичної реакції, але і без економічної реакції. Міністерство закордонних справ України ініціювало застосування проти Нікарагуа економічних санкцій. За неповагу до територіальної цілісності і суверенітету України Нікарагуа заплатить і грошима, і політичними репутаційними втратами», – сказав Кулеба.

Міністр наголосив, що відкриття так званого «почесного консульства Нікарагуа в РФ з резиденцією в місті Сімферополь» є абсурдним, і є грубим порушенням міжнародного права і українського законодавства.

«Це мізерний і жалюгідний крок з боку влади Нікарагуа, який не буде сприйнятий міжнародною спільнотою і, безумовно, Україною. Своїм кроком Нікарагуа тільки підіграє російській агресії проти нашої держави і ставить під сумнів те, що не можна поставити під сумнів, а саме той факт, що Крим є українським», – зазначив чиновник.

Глава МЗС зазначив, що Україна застосовуватиме санкції щодо будь-якої країни, яка не поважатиме територіальну цілісність і суверенітет України.

«І я хочу запевнити, що ми будемо застосовувати санкції щодо будь-якої країни, яка не поважатиме територіальну цілісність і суверенітет України, і робитиме кроки, подібні до тих, які зробила Нікарагуа», – додав Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Facebook MFA of Ukraine

В Сімферополі відбулося відкриття «почесного консульства Нікарагуа в Республіці Крим».

«У вівторок в Раді міністрів РК пройшла урочиста церемонія передачі копії патенту керівництва Нікарагуа по відкриттю консульства в РК», – повідомляє видання.

15 жовтня посол України у США Володимир Єльченко провів зустріч з генсеком Організації американських держав (ОАД) Луїсом Альмагро, під час якої пояснив, чому не можна вважати легітимним рішення Нікарагуа відкрити «почесне консульство» в окупованому Криму.

Кабмін України пропонує застосувати секторальні спеціальні економічні санкцій до Республіки Нікарагуа у відповідь на протиправні дії її уряду, який неправомірно та не узгодивши з Україною призначив почесного консула в тимчасово окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • МЗС України надіслав ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева почесним консулом в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова. В ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікарагуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікарагуа за цей крок.
  • У березні 2019 року Святошинсьий райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі екс-представника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавенцева. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України. Вирок досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу, подану захистом Бєлавєнцева.
  • Детальніше про Олега Бєлавенцева читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Навіщо Росії почесне консульство Нікарагуа в Криму?».