Вакцини і QR-коди для всіх: про що домовилися лідери G20

Новини
Фото: REUTERS

На саміті «Великої двадцятки» (G20), присвяченому проблемі COVID-19, лідери країн домовилися до кінця 2020 року виділити 4,5 млрд доларів на ініціативу ACT-A – забезпечення загального доступу до тестів на COVID-19, вакцин та ліків.

Як говориться в комюніке, опублікованому за підсумками саміту G20, необхідно забезпечення універсального доступу до технологій боротьби з коронавірусоми. Коли перша вакцина надійде на ринок, необхідно гарантувати доступ до неї у всьому світі.

Глава Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін запропонував запустити глобальну систему QR-кодів з результатами тестів на COVID, які будуть видавати людям. Така система вже діє в Китаї.

У Китаї діє наступна система «кодів здоров’я». Кожна людина отримує «червоний», «жовтий» або «зелений» QR-код з урахуванням тестів на коронавірус і інших параметрів. Для відвідування багатьох місць необхідно, щоб QR-код був «зеленим».

У спільній заяві лідери країн G20 також наполегливо закликали приватних кредиторів взяти участь в ініціативі, що стосується заморозки боргів найбідніших країн, і заявили, що стежать за особливими проблемами, з якими стикаються африканські і малі острівні держави.

Ініціатива G20 щодо полегшення боргового тягаря, запущена незабаром після початку пандемії навесні, допомогла 46 із 73 країн, що відповідають критеріям, відкласти виплати з обслуговування боргу в 2020 році на суму 5,7 млрд доларів США, вивільнивши кошти для боротьби з пандемією і зміцнення своєї економіки.

Лідери 20 найбільших економік світу також пообіцяли не шкодувати зусиль для забезпечення доступної та справедливої ​​поставки ліків, тестів і вакцин проти COVID-19 «всім людям», у відповідь на побоювання з приводу того, що пандемія може посилити розбіжності між багатими і бідними в світі.

  • В Україні за добу з діагнозом COVID-19 госпіталізовано 1134 пацієнта, померли 138 людей. Крім того, виявлено 12079 нових випадків коронавірусної хвороби.