Аксенов запевняє, що Сімферополь до квітня може повністю перейти на водопостачання з свердловин

Новини
Фото: РИА Новости. Константин Михальчевский

Так званий «глава Криму» Сергій Аксенов зазначає, що станом на 1 квітня 2021 року окупований Сімферополь може повністю перейти на водопостачання з свердловин завдяки тому, що прогнозні обсяги артезіанської води, яку планується подавати в місто, виросли з 100 до 110 тисяч кубометрів на добу.

Про це Аксенов заявив 30 листопада на нараді щодо ситуації з водопостачанням Сімферополя, передає Центр журналістських розслідувань.

«Планові роботи щодо розбурювання свердловин на низці водозаборів для збільшення забезпечення подачі води в Сімферополь ми повинні закінчити станом на 1 квітня. В цілому з підземних водозаборів подаватимемо 110 тисяч кубометрів води», – сказав «глава Криму».

Він зазначив, прогнози щодо обсягів з окремих свердловин «покращені». «Якщо раніше прогнозний дебіт деяких свердловин становив 3,5-4 тисячі кубометрів (на добу), то зараз, за попередніми оцінками, вони будуть давати 5,5-6 тисяч кубів», – вказав Аксенов.

«Розраховуємо поки на найгірший варіант і гарантовано говоримо, що після буріння всіх свердловин станом на 1 квітня з підземних джерел в мережі водопостачання Сімферополя буде надходити 110 тисяч кубометрів, навіть якщо не буде ні грама опадів. За прогнозами погоди, на жаль, у нас нічого поки оптимістичного немає», – додав Аксенов

У свою чергу, заступник генерального директора підприємства «Вода Криму» Максим Новік повідомив, що на сьогодні Сімферополь отримує 70 тисяч кубометрів води на добу з підземних джерел і ще 50 тисяч кубометрів – з водосховищ.

«Даний режим дозволяє нам значно економити наші запаси у водосховищах. Також з метою розподілу цієї підземної води на Сімферополь ведеться капітальний ремонт водоводу від насосної станції Веселе до села Мирне. Це нам дасть можливість якісно розподілити додаткові обсяги води по Сімферополю. Так, північно-східну частину міста ми зможемо живити артезіанською водою», – сказав Новік.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.