У Криму 29 населених пунктів перевели на «режимне водопостачання»

Новини
Фото: РБК

29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».

Про це заявив глава підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов

«29 населених пунктів, які в зв’язку з припиненням роботи каптажів або свердловин, переведені на режимне водопостачання або підвезення. Алуштинський регіон – 12 населених пунктів, Бахчисарайський район – 5 населених пунктів, найбільш проблемне – село Скалисте. Там було два каптажу, рівень води впав до 100 кубів на добу, що дозволяє нам подавати воду лише по 15 хвилин – з 6:00 до 6:15 ранку і з 11:00 до 11:15 днем. Все інше село знаходиться на підвезення. У Білогірському району 6 таких населених пунктів, У Ленінському району і Судаку – по одному, у Феодосії – 4», – сказав Баженов.

Як повідомлялось, 8 жовтня уряд Росії виділив майже шість млрд рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові. Основну частину з 5,8 млрд рублів, виділених на водозабезпечення окупованого Криму, отримає Міноборони Росії для вирішення проблем з водним дефіцитом в Севастополі, де розміщена основна база Чорноморського флоту РФ.

Уряд РФ направить ще близько 50 млрд рублів на реалізацію комплексного плану щодо забезпечення надійного водопостачання окупованого Криму.

2 листопада так званий «глава Криму» Сергій Аксенов заявив, що в Криму в разі збереження посухи графіки подачі води збережуться до грудня 2021 року. Він сподівається, що ситуацію врятують дощить і тумани.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.