Кримчан і жителів ОРДЛО не переслідуватимуть за паспорта Росії – Мамедов

Новини

Україна не буде переслідувати жителів окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і окупованого Криму, які отримали російські паспорти. Київ вважає, що російське громадянство нав’язано цим людям.

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Україна не буде переслідувати жителів окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і окупованого Криму, які отримали російські паспорти. Київ вважає, що російське громадянство нав’язано цим людям.

«Відповідальність будуть нести не ті, хто їх отримує, а ті, хто змушує отримувати ці паспорти … російське громадянство на тимчасово окупованих територіях ми визнаємо насильницьким і нав’язаним», – зазначив Мамедов.

За його словами, наявність російського паспорта – це обов’язкова умова перебування на півострові Крим, оскільки в іншому випадку кримчан притягають до відповідальності за порушення міграційних норм Росії.

«Що стосується Донбасу, то після дослідження всіх обставин отримання паспортів буде вирішене питання звернення до міжнародних інстанцій з метою припинення порушень міжнародного права», – додав Мамедов.

Він також зазначив, що на окупованому Донбасі видано більше 65 000 російських паспортів, а так зване «громадянство» незаконних утворень отримали понад півмільйона людей, або близько 15% населення.

Нагадаємо:

  • 16 березня 2016 року в так званій «ДНР» почали видавати місцевим жителям «паспорти ДНР».
  • У лютому 2017 року Росія визнала документи, видані українцям, які проживають на окупованих територіях Донбасу «органами влади» так званих «ДНР» і ЛНР », які в Україні визнані терористичними організаціями.
  • У лютому 2020 року Офіс генерального прокурора поінформував, що збирає для передачі в Міжнародний кримінальний суд (МКС) докази примусу російськими окупантами мешканців ОРДЛО отримувати так звані «паспорти» псевдореспублік «ДНР» і «ЛНР». Такі дії кваліфіковані як військовий злочин.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.