У Криму в листопаді порушили три кримінальні справи за відмову служити у російській армії – КПГ

Новини
Відправка призовників в окупованому Криму Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

В окупованому Криму в листопаді порушили ще три кримінальні справи за відмову кримчан служити в армії РФ. Всього на півострові було відкрито 147 таких справ, за 142 з яких «судами» вже внесено вироки.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«У листопаді 2020 року Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала три нові кримінальні справи стосовно жителів Криму за ухилення від служби в армії країни-окупанта за ст.328 КК РФ і два нових вироки, вже винесених за цією статтею: в «Кіровському районному суді», смт. Кіровське («суддя» Георгій Церцвадзе) і в «Ленінському районному суді», смт. Леніне («суддя» Вадим Верескун). Примітно, що одну з нових кримінальних справ порушено стосовно Кирила Жданченко, якого вже переслідували за цією статтею в 2018 році», – відзначили правозахисники.

Всього на кінець листопада 2020 року КПГ зафіксувала 147 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму. За 142 з них вже винесено вироки, ще 5 справ перебувають на стадії розгляду.

«Нагадуємо, що примус жителів Криму до служби в збройних силах держави, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст.51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції)», – заявили правозахисники.

У вересні 2020 року в Міжнародний кримінальний суд (МУС) була спрямована задокументована інформація про відповідальність посадових осіб РФ за примус населення Криму до служби в російських збройних силах, в тому числі через пропаганду військової служби серед дітей, підготовлена Кримської правозахисною групою та прокуратурою Автономної Республіки Крим і м.Севастополя (Україна, Київ).

КПГ звертається до жителів Криму з проханням надсилати на електронну пошту [email protected] матеріали, що підтверджують військовий призов в Криму (повістки, фото- і відеоматеріали).

Як повідомлялось, в жовтні 2020 року в Криму «суди» винесли шість нових вироків за ухилення кримчан від служби в Збройних силах РФ. Крім того, правозахисники зафіксували 4 нові кримінальні справи щодо мешканців півострова, які не бажають служити в російській армії.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.