Прокуратура АРК відкрила провадження через незаконний в’їзд австрійських архітекторів до окупованого Криму

Новини
Котлован під театр опери і балету на мисі Кришталевий в Севастополі, 13.11.2020 Фото: Тарас Любимов

Прокуратура АРК та Севастополя відкрила провадження за фактом незаконного в’їзду до окупованого Криму представників австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au, яке бере участь у будівництві оперного театру в окупованому Севастополі, схваленого президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це повідомила речниця прокуратури Катерина Діденко у Facebook.

«Прокуратурою АР Крим та міста Севастополя, на підставі інформації, отриманої від Міністерства закордонних справ України, розпочато кримінальне провадження за фактом порушення представниками австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію АР Крим з метою проектування спорудження оперного театру у місті Севастополі (ч.1 ст.332-1 КК України)», – написала Діденко.

Вона додала, що досудове розслідування здійснюватиметься слідчим відділом Головного управління Служби безпеки України в АР Крим (з дислокацією у Херсоні).

Як повідомлялось, 30 листопада український посол в Австрії Олександр Щерба заявив, що Україна може запровадити санкції проти відомого австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au, яке бере участь у будівництві оперного театру в окупованому Севастополі, схваленого президентом РФ Володимиром Путіним. Будівництво веде компанія «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка – російського олігарха, друга Путіна, внесена в санкційні списки України і США.

Нагадаємо:

  • 12 червня 2019 року на той час прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про створення в окупованому Севастополі двох установ культури «Севастопольського державного театру опери та балету» і «Академії хореографії», які мають бути споруджені на мисі Кришталевий, хоча місцеві жителі виступили проти будівництва у цьому місці.
  • Проєкт створення громадського простору на мисі Кришталевий підтримав президент РФ Володимир Путін. Зокрема, планується побудувати театр опери та балету, великий музейний комплекс — філію найбільших музеїв Росії і музей оборони Севастополя 1941-1945 років.
  • Замовником будівництва театру виступає фонд «Национальное культурное наследие». Підрядником спочатку була пов’язана з братами Ротенбергами компанія «Стройгазмонтаж», яка будувала Керченський міст, та знаходиться під санкціями США та ЄС. У жовтні 2019 року її замінила компанія «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка.