Найбільш болючішими санкціями для РФ є експортні обмеження на постачання товарів та технологій – Гучакова

Новини
Тетяна Гучакова, експертка Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Фото: investigator.org.ua

Більшість кримських підприємств військово-промислового комплексу (ВПК) включені до санкційних списків США, ЄС та України, однак санкції лише проти кримських юридичних осіб не є найбільшим подразником для Росії. Санкції щодо великих російських підприємств оборонно-промислового комплексу (ОПК) сприймаються істотно болючіше.

Про це пише Тетяна Гучакова, голова правління Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, експертка Моніторингової групи, у дослідженні «Як працюють санкції. Військова промисловість окупованого Криму» спеціально для Центру журналістських розслідувань.

Як зазначає експертка, більшість кримських підприємств, що віднесено до військово-промислового комплексу, є у санкційних списках або України, або України та США, а керченський суднобудівний завод «Залив» є й у списках ЄС.

Крім того, діє загальна інвестиційна заборона та заборона США та ЄС на експорт або імпорт товарів, технологій та послуг в/із окупованого Кримського півострова.

Водночас, через велику виробничу кооперацію в галузі ВПК санкції лише проти кримських юридичних осіб не є найбільшим подразником для Росії. Значно дієвішими є санкції проти великих російських підприємств ОПК, які співпрацюють з кримськими підприємствами, зазначає Гучакова.

Зокрема, велика кількість цих підприємств є в списках Управління по контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC): у списках SDN (Specially Designated Nationals List), та у списках SSI (Sectoral Sanctions Identifications List).

Як можна бачити на практичних наслідках та безперервним намаганням РФ знайти схеми обходу, прийняттю на державному рівні рішень про приховування інформації, найбільш дієвими виявилися експортні обмеження щодо постачання товарів та технологій, які використовуються у промисловості, вказує експертка.

Докладніше про це читайте в дослідженні Тетяни Гучакової «Як працюють санкції. Військова промисловість окупованого Криму», підготовленому в рамках спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію і спробу анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 18 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2021 року кримські санкції.