Україна визначає точну суму збитків від окупації Криму

Новини
НВАО «Масандра» Фото: YouTube Людмила Похилько

Українські органи влади не подають у міжнародні суди позови до РФ щодо втрати майна на окупованій території через відсутність централізованої політики щодо узагальнення збитків і правової стратегії захисту майна.

Про це повідомила Дарія Свиридова, перша заступниця представника президента в Автономній Республіці Крим, у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Однією з причин недостатньої кількості позовів до РФ від українських органів влади щодо захисту своїх майнових прав на окупованій території є відсутність централізованої політики щодо узагальнення збитків і формування правової стратегії захисту майна, втраченого на окупованих територіях, вважає Дарія Свиридова. 

«Це можуть бути і різні юрисдикції, і різні міжнародні судові установи, до яких можна звертатися за фактами порушення різних прав, які мають свої процедури, строки, порядки звернення, вимоги до рівня доведення. Тому відсутність власне правової стратегії захисту майна поки що – це причина того, що не всі органи влади ініціювали захист майна на міжнародних майданчиках, і навіть в національних провадженнях – навіть в цій доступній процедурі поки що не зареєстровані всі втрати майна на окупованих територіях», – каже Свиридова. 

За її словами, в представництві президента в АР Крим останні декілька місяців займалися збором інформації про те, які саме активи втрачено і які дії органи влади вже вчинили на захист свого майна і на документування і захист того, що зараз з цим майном відбувається на окупованих територіях. 

«Часто буває втрачено контроль над майном, але само майно перебуває в цілісності і під контролем окупаційної влади, а є випадки, коли це майно було знищено окупаційною владою. Ми не лише збираємо цю інформацію, а й з експертами формуємо рекомендації щодо того, що можна було б зробити сьогодні на захист цього майна», – зазначає Свиридова.

Вона нагадала, що в 2014 році Фонд держмайна України та міністерство юстиції розробили методику розрахунку збитків через втрату майна на окупованій території Криму, за яким було нараховано більше одного трильйона гривень збитків. 

Дар’я Свиридова, перша заступниця представника президента в Автономній Республіці Крим Фото: investigator.org.ua

Керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя Ігор Поночовний зазначив, що центральні органи влади в Києві не можуть подати позови щодо захопленого на окупованій території Криму майна через відсутність докладної інформації про це майно: 

«Навіть на наші запити в кримінальному провадженні багато органів не надавали достовірну інформацію, оскільки в багатьох випадках вони нею просто не володіли. Вся інформація про документальне підтвердження наявності майна, балансову вартість знаходилася на окупованій території, і центральні офіси в Києві такою інформацією просто не володіли», – сказав Поночовний.

Також він повідомив, що наразі триває експертиза з визначення точної цифри збитків, заподіяних окупацією, для чого з центральних органів влади вже зібрано відповідну інформацію про майно, яке знаходилось в Криму.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: investigator.org.ua

Як повідомлялось, «уряд» окупованого Криму виставив на аукціон 100% акцій АТ «ПАТ «Масандра», яке було утворено на базі «націоналізованого» після окупації півострова українського держконцерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра». Підприємство продається єдиним лотом за стартовою ціною 5,3 млрд рублів. Торги відбудуться 14 грудня.

Докладніше – у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Нагадаємо:

  • 12 грудня 2018 року Кабмін ухвалив Постанову №1059 «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України». ЇЇ завдання – моніторинг порушень прав і свобод людини і громадян на окупованих територіях України, розробка проектів нормативно-правових актів та  підготовка консолідованої претензії України до РФ за її збройну агресію проти України. 
  • 27 березня 2019 року на той час заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, який також був заступником голови Міжвідомчої комісії з підготовки консолідованої позиції України в позовній роботі проти РФ в міжнародних судах, заявив, що в Україні необхідно створити реєстр втраченого майна і активів в окупованому Криму, а також виробити єдину методику оцінки збитків від їх втрати. У реєстрі буде вказано не тільки втрачене державне майно, а й майно громадян і приватних компаній на півострові.