В ООН закликали «ДНР/ЛНР» забезпечити роботу КПВВ на Донбасі, а Україну не посилювати правила перетину

Новини
КПВВ
КПВВ «Оленівка» в «ДНР» Фото: dan-news.info

В ООН закликали бойовиків так званих «ДНР/ЛНР» забезпечити безперешкодну роботу КПВВ на Донбасі, а уряд України, в свою чергу – не посилювати існуючі правила перетину лінії розмежування через карантин.

Про це йдеться в рекомендаціях Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ, UNHCR) до доповіді «Вплив COVID-19 на права людини в Україні».

Як вказують в УВКПЛ, кількість перетинів КПВВ на Донбасі різко знизилася у зв’язку з пандемією і введеними обмеженнями. Так, в Донецькій області середньомісячна кількість перетинів КПВВ з червня по жовтень зменшилася в 375 разів у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. У Луганській області – середня кількість перетинів в серпні і вересні було на 75% нижче, ніж за ті ж місяці 2019 року, при тому, що в ці місяці зафіксовано найбільшу кількість перетинів з березня.

«Особливо постраждали жінки та особи похилого віку, які становили більшість тих, хто здійснював перетин лінії зіткнення до карантину, пов’язаного з COVID-19», – йдеться в доповіді.

У зв’язку з цим в УВКПЛ закликали бойовиків «ДНР/ЛНР» скасувати прив’язку до місця реєстрації та проживання при перетині КПВВ, а угруповання «ДНР» – відкрити всі КПВВ в Донецькій області, підвищити прозорість і ефективність розгляду запитів на перетин, а також припинити практику примусу громадян до підписання заяв про неповернення при перетині на контрольовану Києвом територію.

При цьому, зазначають в УВКПЛ, уряду України варто утриматися від введення більш жорстких обмежень для осіб, які перетинають КПВВ на лінії розмежування, ніж ті, які передбачені для громадян України, які перетинають державний кордон.

Нагадаємо:

  • У вересні 2020 року координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала сторони конфлікту на Донбасі спростити перетин КПВВ на лінії розмежування, щоб мешканці непідконтрольних територій мали можливість отримати доступ до своїх пенсій та інших соціальних виплат, які вони не можуть отримати через карантин, а також возз’єднатися з близькими, які опинилися по різні боки лінії розмежування.
  • 10 листопада Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • Управління ООН з координації гуманітарних справ прогнозує, що робота КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа 2021 року.