Підсумком саміту Кримської платформи стане декларація, яка зафіксує політику невизнання спроби анексії Криму РФ – Джапарова

Новини
Еміне Джапарова
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова Фото: facebook.com/UkraineMFA/

За підсумками саміту Кримської платформи, який повинен пройти в травні у Києві, буде підписано декларацію, яка зафіксує політику невизнання спроби незаконної анексії Криму і Севастополя РФ, а також необхідність посилення міжнародного тиску на Росію як країну-окупанта.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Декларація буде відкритою, до неї зможуть приєднатися всі бажаючі країни. Вона зафіксує, що Російська Федерація – країна-агресор, яка порушила міжнародне право, а також політику невизнання анексії Криму та тиску на Російську Федерацію. Зокрема, в цьому документі будуть міститися основні акценти з описом наслідків мілітаризації Криму, порушень прав людини, переслідувань кримських татар. Але декларація не буде великою – це політичний документ. Основною метою залишається деоккупація Криму, але на шляху до неї ми повинні розробляти тактичні кроки. Кримська платформа – один з них», – сказала Джапарова.

Як повідомлялось, у травні 2021 року в Києві відбудеться Кримський саміт в рамках Кримської платформи, яка має на меті повернути у міжнародний порядок денний питання деокупації Криму.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».