Інформація з КПВВ про перетин переселенцями лінії розмежування надходить в соцслужби і ПФУ – правозахисник

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Інформація з КПВВ про перетин лінії розмежування на Донбасі переселенцями надходить в бази даних соціальних служб та Пенсійного фонду України (ПФУ).

Про це розповів юрист громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко, передає портал «Донецкие новости».

«Так, вони отримують таку інформацію. Вони обмінюються даними з 2016 року. І до карантину виїзд на окуповану територію на період понад 60 днів (або більш ніж на 6 місяців за кордон) був підставою для припинення виплати пенсій, соціальних виплат внутрішнє переміщеним особам. Вважається, що якщо людина понад 6 місяців перебуває за кордоном, то вона виїхала туди на постійне місце проживання, а щодо 60 днів для переселенців – що вони повернулися в місце колишнього свого проживання. І всі органи цю інформацію використовують», – сказав Фоменко.

Однак, зазначив він, на період карантину ця норма не діє.

«Можна не переживати», – додав правозахисник.

Нагадаємо:

  • Правозахисники вказують на незаконність дій деяких відділень ПФУ, які повідомляють про намір блокувати або вже заблокували соцвиплати внутрішньо переміщеним особам через непроходження ними ідентифікації або з інших причин.
  • Правозахисник пояснив, що виїзд з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію за простроченим українським паспортом або при його втраті через КПВВ на лінії розмежування можливий. Але для повернення назад на окупований Донбас на підконтрольній території доведеться обов’язково оформити документ, що засвідчує особу.
  • Правозахисники нагадують, що громадяни можуть без обмеження перевозити через КПВВ на лінії розмежування на Донбасі готівкою 50 тисяч гривень власних коштів.