Українцям, які повернулись із Сірії, допоможуть адаптуватись до звичайного життя, залучивши можливості Меджлісу – Джапарова

Новини
Фото: president.gov.ua

Двом громадянкам України та їх семи дітям, які майже три роки утримувались у таборі біженців «Родж» на території Сірії та 31 грудня повернулись в Україну, буде надана допомога з адаптації до звичайного життя, зокрема із залученням можливостей Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у коментарі, опублікованому МЗС.

«На виконання доручення президента України Володимира Зеленського та завдяки послідовній і системній роботі МЗС та інших компетентних органів, а також комунікаційному сприянню Меджлісу кримськотатарського народу в новорічну ніч до України повернулися дев’ять українців – двоє жінок та семеро дітей», – зазначила Джапарова.

Вона вказала, що жінки та їх діти майже три роки провели в таборах для біженців закритого типу на північному сході Сирії у надзвичайно складних умовах.

«Українцям, які повернулися, буде надана допомога з адаптації до звичайного життя, зокрема із залученням можливостей Меджлісу кримськотатарського народу. У таборах для біженців на території Сирії продовжують залишатися наші громадяни, зокрема кримські татари. МЗС у співпраці з Офісом Президента України, іншими державними органами докладатиме усіх можливих зусиль для забезпечення їхнього повернення на Батьківщину. Активно також залучатимемо Меджліс кримськотатарського народу», – додала перша заступниця міністра.

Фото: president.gov.ua

На своїй сторінці у Facebook Джапарова також повідомила, що двох жінок – кримських татарок, які повернулись із Сірії, звуть Алімє та Заріфє. Незабаром вони з дітьми зможуть повернутись до сімей та родичів.

«У наших співвітчизників попереду шлях до адаптації в нормальне життя. Війна в Сирії стала горем для мільйонів людей. Серед них є й українці. Їхні обставини складалися по-різному, а долі не завжди ставали легкими», – написала Джапарова.

Фото: president.gov.ua

Про спецоперацію з повернення українців з Сірії на своїй сторінці у Facebook написав і президент України Володимир Зеленський.

«Додому нарешті повернулися наші громадяни з Сирії – це жінки з дітьми. Кілька років їх утримували у надзвичайно жахливих умовах у таборах для переміщених осіб. Там, де немає життя і де пекло стає повсякденністю. Для держави це було одним із найскладніших завдань останнього часу – дістати їх звідти. Для цього працювали і наші дипломати, і спецслужби України, і партнерські спецслужби», – зазначив Зеленський.

«Спочатку на заваді стояли інтенсивні бойові дії на території Сирії, а потім діяло суттєве обмеження через пандемію. Відсутність єдиних центрів влади в регіоні, геополітичні торги, постійні зміни позицій партнерів. Все це ускладнювало роботу. Але нам вдалося. Вдасться витягнути й інших. Ключове. Україна завжди повертатиме додому всіх своїх громадян, якими б вони не були і де б не потрапили в біду. Це аксіома. Спочатку – додому, а потім уже розбираємося по суті», – додав президент.

Як повідомлялось, 31 грудня 2020 року із закритого табору біженців «Родж» у Сірії, де утримуються переважно вдови і діти бойовиків, що воювали за ІГІЛ, в результаті спецоперації вдалося звільнити двох українок родом з Кременчука та Криму і сімох їхніх дітей. Через Ірак вони вилетіли спецбортом в Україну.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня 2020 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України допомогти повернути на батьківщину українських жінок і дітей з сирійського табору біженців Аль-Хол.
  • В Офісі президента України у відповідь на заклик Рефата Чубарова повідомили, що проблемою повернення 100 українських жінок і дітей з сирійського табору Аль-Холл займаються представники української розвідки, спеціальних служб і дипломати.
  • На півночі Сирії на сьогодні знаходиться два закритих табори біженців – «Родж» і «Аль-Хол», в яких переважно живуть вдови і діти бойовиків, що воювали за ІДІЛ в Сирії та Іраку, серед них чимало українок. Зокрема, в «Аль-Хол» знаходиться 100 українських жінок і дітей.