У Криму триває пересихання річок і інтенсивне спрацювання водосховищ

Новини
Обміліле Партизанське водосховище, Крим, грудень 2020 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму в результаті триваючої посухи в грудні продовжилося пересихання річок і інтенсивне спрацювання запасів води у водосховищах природного стоку півострова. Загальний сумарний запас води у водосховищах на кінець 2020 року склав 31,308 млн. куб. м, що на 5,364 млн. куб. менше, ніж місяць тому.

Про це повідомляє кримський гідрометеоцентр.

«В умовах дефіциту опадів і високих температур повітря, поліпшення гідрологічної обстановки в басейнах річок не відбулося. Осіння межень (період збереження низького рівня води – ред.) перейшла в зимову. Всупереч прогнозам, в верхів’ях річок Альма, Чорна вище водосховищ Партизанське і Чорноріченське до теперішнього часу відсутній стік. Останній раз відсутність стоку в кінці грудня в верхів’ї р. Альми спостерігалася в 1998 році, а у верхів’ї р. Чорної в 1985 р і 2010 г.», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають синоптики, в більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії зберігається пересихання. До кінця грудня пересихання верхів’я річки Альма вище Партизанського водосховища продовжується 150 днів, а верхів’я річки Чорна вище Чернореченского водосховища – 141 день.

Як вказують в гідрометеоцентрі, водність річок в Криму дуже низька для цієї пори року. Середні за місяць витрати води на річках Бельбек, Салгір, Малий Салгір, Біюк-Карасу, Демерджі склали 0,10-0,22 куб. м/с, на малих річках 0,002-0,083 куб. м/с і були: на річках Демерджі і Малий Салгір в межах 41-52% норми, а на решті річок в межах 1-17% норми.

Приплив води в водосховища природного стоку був незначним і склав: Білогірське – 0,475 млн. куб. м, Сімферопольське – 0,302 млн. куб. м, Щасливе – 0,108 млн. куб. м.

У Партизанське і Чорноріченське водосховища приплив води був відсутній.

«Продовжилося спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких до кінця року склав 31,308 млн. куб. м, що на 5,364 млн. куб. м менше, ніж місяць тому і на 61,672 млн. куб. м менше, ніж рік тому», – відзначили кримські синоптики.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.