Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках накладається арешт на кошти

Новини
Ощадбанк
Фото: epravda.com.ua

Ощадбанк роз’яснив, якщо рахунок, на який здійснюється зарахування зарплати, пенсії, стипендії або соцвиплат, є поточними, то арешт може бути накладено на всі доступні засоби відповідно до регулятивної частиною постанови про арешт коштів боржника – за постановою судового виконавця.

Таке роз’яснення дали в Ощадбанку переселенцю, у якого списали всю пенсію з іменної пенсійної картки та аванс за роботу з зарплатної картки, тим самим залишивши без засобів до існування. У клієнта були затримки з оплати кредиту.

У банку заявили, що самостійно не приймають рішення про зняття коштів з рахунку, а тільки виконують постанови суду і виконавчої служби.

«Коли ви підписуєте кредитний договір, то берете на себе зобов’язання про погашення тіла кредиту разом з комісіями і відсотками за користування. Якщо ви порушите ці умови, то фінансова установа має право звернутися до державного або приватного виконавцю і в суд. Вони можуть заарештувати кошти, наявні на ваших рахунках. Також заарештувати кошти можуть через заборгованість зі сплати аліментів або штрафів. це передбачено Законом України «Про виконавче провадження». Заробітна плата, стипендія, пенсія, соціальна допомога та інші соціальні виплати – це так звані засоби цільового призначення. але банк може не мати технічної можливості відкрити окремий рахунок для зарахування виключно таких коштів. тому рахунок, який відкривається, в тому числі і для зарахування заробітної плати, пенсії, стипендії або соцвиплат, зазвичай за умовами банківського обслуговування є звичайним поточним рахунком. тобто це рахунок фізичної особи для власних потреб, на нього можуть зараховуватися будь-яких заходів, а не тільки кошти цільового призначення. Це регламентується Інструкцією НБУ про порядок відкриття та закриття рахунків клієнтів банків і кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів від 12.11.2003 № 492», – повідомили в Ощадбанку.

Ощадбанк призупинив знищення карт пенсіонерів-переселенців, які ті не отримали через заблоковані ОРДЛО пункти пропуску: багато пенсіонерів з березня 2020 року не можуть потрапити на підконтрольну української влади територію. Карти пенсіонерів-переселенців, які перевипустити, можуть зберігатися в відділеннях банку до 31 березня 2021 року.

Як повідомлялося, Ощадбанк роз’яснив, в яких випадках інформація про внутрішньо переміщених осіб передається до Пенсійного фонду України для перевірки.

ВПО за послугу СМС-інформування в Ощадбанку оплачують 7 грн на місяць. Крім того, з 1 грудня вони можуть знімати пенсії без комісії у банкоматах та відділеннях банку.

Ощадбанк продовжив дію платіжних карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО), термін дії яких спливає під час карантину, до 1 березня 2021 року. 

В Ощадбанку також нагадали, що банк продовжує перевипуск платіжних карток за графіком та доставляє їх до відділень.

Нагадаємо:

  • В кінці листопада 2020 року Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).
  • Ощадбанк нараховує в повному обсязі і вчасно усі кошти на рахунки пенсіонерів зі статусом ВПО, які зараз через карантинні обмеження не можуть виїхати з окупованого Донбасу на підконтрольну українській владі територію. Пенсії очікують своїх власників і будуть доступні при першому їхньому зверненні.