За час окупації в Крим переселилися не менше 200 тисяч росіян – правозахисники

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

З початку окупації 2014 року до Криму переїхали 205 559 тисяч росіян, з них 117 114 – в Крим і 88445 – до Севастополя.

Про це повідомили в «Управлінні федеральної служби державної статистики по Криму і Севастополю».

За даними відомства, в рамках «міжрегіонального руху населення» з січня по листопад 2020 року до Криму переїхали 20 763 чоловік, а з січень за жовтень – 12 374 особи в Севастополь.

У «Кримської правозахисній групі» відзначили, що з точки зору російської влади, «міжрегіональним рухом населення» є не тільки переміщення жителів Росії на півострів, але й переміщення севастопольців до Криму і назад. Крім цього, в це число входять і жителі Криму, які виїхали, а потім повернулися назад.

«Тому цифру 205 559 слід розглядати, як максимально можливу кількість жителів Росії, які в’їхали в Крим з Росії після початку окупації, і які зареєстрували своє місце проживання у Криму. Ця цифра не відображає всієї картини переміщення громадян Росії до Криму, тому що не включає військовий контингент ЗС Росії і росіян, відряджених на окуповану територію. Таким чином, загальна кількість переміщених в Крим росіян значно більше», – вважають правозахисники.

У КПГ нагадали, що відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду, «переміщення окупуючою державою частини її власного цивільного населення на окуповану нею територію є військовим злочином».

Разом з мілітаризацією окупованого Криму ще однією важливою метою для Росії є демографічні зміни на території півострова. Тому Кремль системно здійснює політику зміни етнічного складу населення Криму, повідомив прокурор АР Крим і Севастополя Ігор Поночовний.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року генсек ООН Антоніу Гуттеріш в своїй доповіді про ситуацію з правами людини в окупованому Криму офіційно визнав порушення Женевських конвенцій Росією, яка свідомо переселяє людей з материкової частини РФ до українського Криму в спробах змінити демографію окупованого півострова.
  • У січні 2020 року прокуратура АРК разом з правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини» (РЦПЛ) направила сьоме повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), у якому міститься обґрунтування відповідальності Росії за генерацію потоків внутрішньо переміщених осіб та зміну демографічної ситуації в окупованому Криму.
  • За інформацією міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, за шість років незаконної окупації Криму реальне населення Севастополя за рахунок російських військовослужбовців, силовиків і членів їх сімей зросло на 80 відсотків.
  • За інформацією заступника генпрокурора Гюндуха Мамедова, за шість років незаконної окупації Криму Росією, через політичні, релігійні переслідування та незгоду з окупацією півострів вимушено покинули понад 48 тисяч громадян України, серед яких значна частина кримських татар. Водночас РФ продовжує незаконно переміщувати до Криму своїх громадян, що є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.