МВС візьме на облік зброю ЗСУ

Новини
Фото: ЗСУ

МВС візьме на облік всю зброю, що є в ЗСУ, спецслужбах і правоохоронних органах.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages.

Всю зброю, яка перебуває на озброєнні Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів та спецслужб мають облікувати в базах Міністерства внутрішніх справ.

Це передбачено Планом заходів з реалізації Концепції боротьби з тероризмом в Україні, що був затверджений Розпорядженням Кабінету Міністрів від 05 січня 2021 р. № 7-р (пункт 10):

«Забезпечити внесення до бази даних “Арсенал” облікових даних зброї, яка перебуває на озброєнні військових формувань, а також державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, державних правоохоронних органів спеціального призначення, правоохоронних органів спеціального призначення, а також інформації про заходи з оптимізації роботи зазначеної бази даних», – йдеться у пункті 10.

Виконавцями визначено: Міністерство оборони, МВС, СБУ (за згодою), Управління державної охорони (за згодою), Національну поліцію, Адміністрацію Держприкордонслужби, Мін’юст, Службу зовнішньої розвідки (за згодою), Адміністрацію Держспецзв’язку.

Термін виконання заходу – травень 2021 року.

Упродовж 2020-го року на озброєння Збройних Сил України прийнято 28 та допущено до експлуатації на особливий період ще 22 зразки озброєння і військової техніки.

У 2020 році на закупівлю й модернізацію озброєння та військової техніки з державного бюджету України надійшло майже 13 млрд грн. У січні 2021 року в Україні набрав чинності закон про оборонні закупівлі. Рівень їх секретності повинен знизитися.

Також у січні стало відомо, що на озброєння Збройних сил України прийняті дві далекобійні гвинтівки Snipex T-REX та Snipex ALLIGATOR калібру 14,5х114 мм.

Як повідомлялось, у жовтні 2020 року Міноборони прийняло рішення про закупівлю нового вітчизняного берегового ракетного комплексу «Нептун» та іншого ракетного обладнання ще поточному році, хоча запланованим фінансовим ресурсом на 2020 рік кошти на закупівлю «Нептуна» передбачені не були.

Нагадаємо:

  • Новітній вітчизняний наземний ракетний комплекс Р-360 «Нептун» успішно пройшов державні випробування. 17 червня 2020 року на полігоні ЗС України «Алібей» в Одеській області відбулись пуски крилатих ракет з бойовою частиною. Розробник ракетного комплексу ДП Державне Київське конструкторського бюро «Луч» готове почати його серійне виробництво та розпочати роботу над повітряним і морським варіантами «Нептуна».
  • Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа повыдомив, що до 2025 року ВМС України сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун», які вже прийняті на озброєння українського флота. Дивізіони будуть розміщені на узбережжі Чорного і Азовського морів.