Facebook закрив в Україні десятки профілів, пов’язаних із партією Порошенка та кількома громадськими організаціями

Новини
Фото: AFP

Соціальна мережа Facebook повідомила, що видалила в грудні 2020 року десятки профілів, пов’язаних із партією «Європейська солідарність», яку очолює п’ятий президент України Петро Порошенко, та наближених до нього громадськими організаціями «Справа громад» та «Антикорупційний блокпост».

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на звіт соцмережі.

Підставою для видалення названа «скоординована неавтентична поведінка». Це поняття у Facebook тлумачать як «скоординовані зусилля для маніпулювання публічними дебатами задля стратегічної мети, де фальшиві акаунти є основними для операції».

У розлогому звіті Facebook пояснює, що «люди, які стоять за цією активністю використовували фейкові акаунти, щоб створити фіктивних осіб, уникнути нашого контролю, модерувати сторінки та писати в групах, названих за містами в Україні».

«Вони також поширювали контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставили лайки і коментували під текстами інших людей, щоб показати їх (партії та політиків – ред.) більш популярними, ніж вони є насправді. Ця мережа розміщувала повідомлення українською та російською мовами про новини та політику в Україні, включно зі схвальними коментарями про «Європейську солідарність» та її кандидатів, громадську організацію «Справа громад», експрезидента Порошенка та критикою президента Зеленського. Частина цього контенту була оцінена місцевими фактчекерами як фальшива», – ідеться в повідомленні Facebook.

У партії «Європейська солідарність» та громадських організаціях «Справа громад» та «Антикорупційний блокпост» наразі не коментували це рішення соціальної мережі Facebook.

Як повідомлялось, соцмережа Facebook у звіті за жовтень 2020 року проінформувала, що видалила понад 90 акаунтів і сторінок ботів, які підтримували Юлію Тимошенко і партію ВО «Батьківщину» та критикували їхніх політичних опонентів. Мережу ботів, діяльність яких була орієнтована на внутрішню аудиторію, виявили в рамках розслідування щодо підозри на скоординовану неавтентичну поведінку в регіоні.

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Facebook – сіра зона політичної реклами» писав, що соціальні мережі стали потужним засобом політичної агітації. У 2019 році це показали президентські вибори і підтвердили парламентські. Протягом останнього місяця перед виборами Верховної Ради кількість політичної реклами в соцмережі Facebook неухильно рослао, напередодні виборів досягнувши трьох тисяч повідомлень в день. Українські політики і партії витрачали на передвиборну рекламу і агітацію в соціальних мережах сотні тисяч доларів. Однак у звітах кандидатів вони не вказувались.
  • У вересні 2019 року Facebook призупинила діяльність в Україні акаунтів і груп, які вели скоординовані кампанії по дезінформації. Ідентифікувати велику каипанію, яку вела «фабрика тролів», вдалося на основі поведінкового аналізу підозрюваних, а не змісту контенту. Серед заблокованих сторінок виявилися акаунти видань Znaj.ua, Politeka, Hyser, які часто публікують неперевірену інформацію.