Юристи УГСПЛ радять українцям звертатися до ЄСПЛ у разі загрози примусового відчуження окупантами землі в Криму

Новини
Селище Форос на Південному березі Криму Фото: adonis-crimea.com.ua

Юристи Української Гельсинської спілки з прав людини (УГСПЛ) радять українцям звертатись до ЄСПЛ у разі загрози примусового відчуження окупаційною «владою» земельної ділянки в Криму через указ президента РФ №201 от 20.03.2020, який забороняє іноземцям – а такими окупанти вважають громадян України – володіти землею на прибережних територіях півострова.

У 2021 році громадяни України можуть втратити близько десяти тисяч ділянок землі на території Криму, оскільки у березні спливає річний термін, який окупаційна «влада» РФ дала «іноземцям» для їх відчуження, повідомляє УГСПЛ.

Українські юристи пояснюють, що цей указ фактично накладає обов’язок іноземців позбутися власної землі протягом року. Якщо вони не встигнуть або не захочуть цього зробити – РФ звертатиметься до національних судів, аби примусово відчужити – реалізувати з аукціону та отримати компенсацію, яка не обов’язково відповідатиме ринковій вартості землі.

«В цілому, заборона іноземцям володіти землею або встановлення для них будь-яких інших обмежень в контексті розпорядження земельними ділянками є досить поширеною і звичайною практикою в світі. Як правило держави пов’язують це із захистом національних інтересів, скажімо, державного суверенітету тощо. Однак, важливо, що такі правила держава може встановлювати лише на своїй суверенній території. Якщо ж мова йде про земельні ділянки в окупованому Криму, то ми можемо констатувати, що такі дії Росії є відверто незаконними та суперечать міжнародному праву, адже Крим є міжнародно визнаною територією України, а Російська Федерація – окупант. У Криму є лише один кордон – український. Згідно з міжнародним правом окупант не може поширювати на окуповану територію своє законодавство, якщо цього не вимагає охорона громадського порядку або захист прав людини. Як бачимо, в ситуації з Указом Путіна, не було жодних законних підстав відносити території Криму до прикордонних земель Росії», – зазначив Максим Тимочко, адвокат УГСПЛ.

Він послався на Європейську Конвенцію з прав людини, у першому протоколі якої вказано, що кожен має право на захист власності.

«Законодавство РФ, яке передбачає примусове вилучення земельних ділянок в громадян України в Криму, є незаконним втручанням в це право, адже воно суперечить міжнародному праву, яке забороняє окупаційній владі чинити так з цивільним населенням під час окупації», – вказав юрист.

Максим Тимочко, юрист УГСПЛ Фото: investigator.org.ua

Тож у власників земельних ділянок в окупованому Криму, яких РФ вважає іноземцями, вже сьогодні є всі юридичні підстави звернення до Європейського суду з прав людини, аби довести, що їх права порушує Росія, зазначають в УГСПЛ.

Аби підготувати відповідне звернення, потрібно зібрати персональні документи та документи, які підтверджують право власності – державний акт на землю або свідоцтво про прийняття спадщини. Якщо людина втратила подібні документи, то можуть бути використані інші, які, можливо, прямо і не вказують на право власності, але опосередковано це підтверджують. «Приміром, квитанції про сплату комунальних платежів за п’ять років можуть підтверджувати, що будинок належить цій людині, або витяги з земельного кадастру тощо», – вказують правозахисники.

До заяви юристи радять додавати і зібрану інформацію про ринкову вартість своєї ділянки – і на момент початку окупації, і на сьогодні. У майбутньому можна буде розраховувати на компенсацію за рішенням ЄСПЛ.

Крім того, важливо й написати заяву до правоохоронних органів, зокрема, прокуратури Автономної Республіки Крим про визнання їх потерпілими ‒ адже власники землі у Криму вже зараз потенційні жертви указу №201.

В прокуратурі АРК зазначають, що відповідно з указом президента Росії, фактично весь Крим був віднесений до прикордонних земель, на яких обмежуються права «іноземців», адже він охоплює приблизно 80% території півострова – усі райони, окрім Білогірського, Красногвардійського та Первомайського, а також майже весь Севастополь.

Нагадаємо: 

  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин указ Володимира Путіна про заборону українцям володіти землею у Криму в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення української державної і приватної власності в окупованих Криму та Севастополі.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.
  • Представництво президента в АРК повідомило, що Україна направила до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду відомості через указ Володимира Путіна про землю в Криму.