Путін заборонив іноземцям володіти ділянками на прибережних територіях Криму

Новини
Селище Місхор, Велика Ялта Фото: rabochie.spb.ru

Російський президент Володимир Путін розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.

Указ президента РФ №201 від 20.03.2020 «Про внесення змін до переліку прикордонних територій, на яких іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть мати на праві власності земельними ділянками, затверджений Указом Президента Російської Федерації від 9 січня 2011 р №26» опублікований на порталі правової інформації Росії, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з документом, затверджений у 2011 році перелік територій РФ, на яких іноземці та зарубіжні юридичні особи не можуть володіти земельними ділянками, доповнений 19 прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя, включаючи міста Керч, Феодосію, Судак, Алушту, Ялту, Саки, Євпаторію і Армянськ .

Заборона не поширюється лише на три райони півострова: Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, які не мають виходу до Азовського і Чорного морів. З цієї ж причини до переліку не увійшов Верхньосадівська сільська рада в Нахімовському районі Севастополя.

Відповідно до п.3 ст.15 Земельного кодексу РФ іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть володіти на праві власності земельними ділянками, що перебувають на прикордонних територіях, перелік яких встановлюється президентом Росії.

При цьому ст.238 Цивільного кодексу РФ встановлює, що якщо з підстав, що допускаються законом, у власності особи виявилося майно, яке в силу закону не може йому належати, це майно має бути відчужене власником протягом року з моменту виникнення права власності на майно, якщо законом не встановлено інший термін. В іншому випадку суд, отримавши заяву від органу місцевого самоврядування, винесе рішення про примусовий продаж майна з передачею колишньому власнику вирученої суми або передачі в муніципальну власність з відшкодуванням колишньому власникові вартості майна, визначеної судом.

Таким чином, іноземці, які мають право власності на землю, яка розташована на прикордонній території РФ, можуть володіти, користуватися, розпоряджатися таким земельною ділянкою не більше одного року. Після закінчення року вони зобов’язані продати або подарувати цю земельну ділянку, інакше він може бути вилучений і проданий з торгів або переданий в муніципальну власність.

У ситуації окупованого Криму це означає, що громадяни України, включно з олігархами, топ-чиновників, які до окупації отримали і мають у власності земельні ділянки на узбережжі півострова, тепер можуть їх позбутися, якщо не продадуть самі протягом року. Ще один варіант для них, щоб не втратити землю на узбережжі Криму, – отримати російський паспорт, або переписати ділянку на фірму з російською реєстрацією.