Правозахисники вказують на невирішену проблему «прописки» переселенців, які виписались з непідконтрольної території

Новини
Фото: ua.news

Правозахисники вказують, що в Україні внутрішньо переміщені особи (ВПО) до цього часу не мають можливості оформити «прописку» (зареєструватися) в своїх населених пунктах, які залишилися на непідконтрольною Україні території. Тому, якщо з яких-небудь причин переселенець виписався з колишнього місця проживання, то він може оформити реєстрацію або на підконтрольній території, або залишається без «прописки».

Питання прописки, зокрема, актуальне для студентів-переселенців, які навчаються на підконтрольній території. При поселенні в гуртожиток вищого навчального закладу вони повинні виписатися з колишнього місця проживання – тобто з непідконтрольною території – і отримати тимчасову прописку. Але після закінчення навчання і виїзду з гуртожитку такі переселенці залишаються без «прописки», повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для ВПО», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Як зазначають правозахисники, з квітня 2016 року функції щодо реєстрації місця проживання («прописки») здійснюють виконавчі органи сільської, селищної або міської ради, а також сільські голови у разі, коли згідно з законом виконавчий орган сільської ради не утворено. Перелік таких органів можна знайти за посиланням: http://surl.li/jzoa.

Разом з тим на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, АР Крим органи державної влади наразі не здійснюють свої повноваження. Рішення і документи окупаційної влади своєю чергою є недійсними та не створюють жодних правових наслідків. Відповідно «прописатися» у житлі, що розташоване на тимчасово окупованій території, наразі неможливо, бо немає такого органу, який би мав повноваження це зробити.

З іншого боку, згідно з Постановою Кабміну від 02.03.2016 №207, якщо особа звернулася для реєстрації нового місця проживання після спливу 30 календарних днів після зняття з реєстрації попереднього місця проживання або подала для реєстрації місця проживання недійсний паспорт громадянина України, працівник органу реєстрації або центру надання адміністративних послуг складає на неї адміністративний протокол за вчинення правопорушення за статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає попередження, а при повторному порушенні – накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

Враховуючи ці та інші негативні наслідки, пов’язані з відсутністю «прописки» через неможливість зареєструвати місце проживання у житлі на тимчасово окупованій території, БФ «Право на захист» спільно з іншими правозахисними організаціями вже неодноразово звертався до органів державної влади з метою усунення існуючої законодавчої прогалини. Однак ситуація поки залишається незмінною.

«Отже, єдиним варіантом розв’язання проблеми з «пропискою» є реєстрація місця проживання в житловому приміщенні, яке розміщене в одному з населених пунктів, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі», – наголошують правозахисники.

Нагадаємо:

  • Правозахисники підготували листівку з рекомендаціями як можна зареєструвати своє місце проживання (прописатись).
  • Мешканці окупованих територій, які отримують на підконтрольній території українські ID-паспорти, стикаються з проблемою через те, що в цих документах відсутня інформація про реєстрацію місця проживання (прописка), оскільки на окупованих територіях немає відповідних державних органів реєстрації. Найбільш актуальним зараз це питання є для дітей з окупованих територій, які їдуть вчитися в українські виші і стикаються з низкою юридичних проблем.